NavMenu

Rekonstruisana deonica auto-puta od Ražnja do Aleksinca

Izvor: eKapija Sreda, 17.05.2023. 16:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nagy Szabi/Unsplash)Ilustracija
Deonica auto-puta A1, od petlje Ražanj do petje Aleksinac, gde je u dužini od 23.711 km urađeno pojačano održavanje leve kolovozne trake, otvorena je za saobraćaj. Radove na rehabilitaciji puta izvela je kompanija Sinohydro Corporation Limited, članica PowerChina grupacije, saopšteno je iz te kompanije.

Ugovor o rekonstrukciji je potpisan 4. oktobra 2021. godine, između Sinohydro Corporation Limited i Puteva Srbije prema kom je rok za završetak radova 31. maj 2023. Radovi su završeni dve nedelje pre predviđenog roka, navedeno je u saopštenju.

Svečanom otvaranju deonice auto-puta prisustvovali su predstavnici Puteva Srbije, kompanije Sinohydro, PowerChina, Građevinskog instituta CPL, kao i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlo Mišić.

- Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za ovu deonicu auto-puta, Koridora 10 koji je najopterećeniji deo između Niša i Beograda od svih auto-puteva u Srbiji. Pored toga, značajan je jer definiše međunarodnu i Evropsku orijentaciju Srbije. Glavni finansijer ovog projekta je Evropska banka za obnovu i razvoj, a vrednost radova je 16,20 mil EUR. Posebno bih se zahvalio svim učesnicima u ovom projektu i na tome što su svi radovi završeni u roku – izjavio je Mihajlo Mišić.

Predstavnik kompanije PowerChina Yang Bo je istakao da deonica auto-puta koja je danas otvorena nije samo put, već i deo šire inicijative "Pojas i put" koja ima za cilj unapređenje povezanosti i trgovine preko kontinenata.

- Taj strateški plan razvoja proteže se od Istoka do Zapada i mi smo počastvovani što doprinosimo njegovoj realizaciji, podstičući ekonomski rast i regionalnu integraciju. Ovaj projekat takođe svedoči o našoj posvećenosti visokokvalitetnoj izgradnji i poštovanju međunarodnih standarda. Osigurali smo da rehabilitovani auto-put zadovoljava rigorozne evropske standarde, sa akcentom na bezbednost i pouzdanost – rekao je Yng Bo.

Kompanija Sinohydro je od petlje Ražanj do petlje Aleksinac obavila radove na podlozi i kolovozu, drenažne radove, održavanje i ojačanje mostova, radove na sanaciji propusta, radove na potpornim zidovima, zamenu objekata bezbednosti saobraćaja i saobraćajnih znakova.

- Radove na rehabilitaciji ovog auto-puta započeli smo u oktobru 2021. godine. Položili smo više od 70.000 tona asfalta, instalirali 59 km zaštitne ograde, zamenili žičanu ogradu sa obe strane autoputa i popravili 10 mostova, 52 propusta i 8 potpornih zidova. Naš rad odvijao se u vreme pandemije Covid-19 i rata između Rusije i Ukrajine. Ovi događaji nisu samo uticali na naše radove, već su imali i veliki finansijski uticaj na našu kompaniju. Zato smo posebno ponosni što smo uspeli da uspešno završimo ovaj projekat – istakao je Liu Menglu, rukovodilac projekta.

Do kraja ugovorenog roka, 31. maja, radiće se na sitnim popravkama na deonici koje neće uticati na protok saobraćaja, zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.