NavMenu

Platforma SatIRS kompanije Satwork kao idealna podloga za buduća inovativna rešenja u transportu i logistici

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.06.2023. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Travel mania/shutterstock.com)Ilustracija
Banjalučki Satwork ima više od 18 godina iskustva u oblasti satelitskog praćenja vozila i tržišni je lider u ovoj oblasti na području BiH, a akcenat u poslovanju sve više stavlja na unapređenje intralogistike, inovacije i IT, kao i na zaštitu životne sredine.

Ova kompanija bavi se kreiranjem, razvijanjem i pružanjem usluga i proizvoda baziranih na GNSS tehnologiji, prilagodljivih pojedinačnim zahtevima klijenata.

Na svojoj platformi SatIRS razvijaju i unapređuju brojne integrisane usluge u cilju bolje kontrole aktivnosti voznog parka, pravovremenog raspolaganja informacijama i smanjenja troškova voznog parka.

Fokus je uvek na klijentima i njihovima potrebama, ali i na novim tehnologijama i novim rešenjima u oblasti telemetrije, pa se tako klijentima pored nekih osnovnih informacija da znaju gde su vozila, da li se kreću i kojom brzinom, gde se zaustavljaju i koliko traje zaustavljanje, kolika je potrošnja goriva, prekoračenja brzine i sl, omogućavaju i neke nove funkcionalnosti i servisi kao što je stil vožnje, daljinsko očitavanje i obrada podataka sa digitalnih tahografa, nadzor dvostrukom kamerom ispred i iza vozila i drugi kao i specifični namenski servisi.

Kako ističe Siniša Palić, vlasnik i osnivač kompanije, Satwork je razvio sopstveni sistem SatIRS koji je vremenom izrastao u platformu putem koje kompanija obezbeđuje širok spektar različitih rešenja i servisa u cilju unapređenja poslovnih procesa.

Kao najtraženiju uslugu Palić izdvaja praćenje potrošnje goriva, s obzirom da su kontrola potrošnje goriva i merenje nivoa goriva u rezervoaru, što podrazumeva registrovanje naglih utakanja/istakanja goriva, problemi sa kojima se vlasnici velikih flota vozila neizostavno susreću.

- Servisi kao što su upravljanje i kontrola potrošnje goriva veoma brzo pokažu ako postoje neopravdani troškovi, ali na optimizaciju troškova utiču i drugi servisi koje mi na svojoj platformi nudimo, kao npr. Servis putni nalozi, Servis za daljinsko očitavanje digitalnih tahografa, Servis moje lokacije, Servis rutiranje, Servis ekonomična vožnja, itd. – ističe vlasnik kompanije Satwork i dodaje da se svaki od ovih servisa prilagođava specifičnim potrebama pojedinih klijenata.

Satwork brine i o očuvanju životne sredine.

- Naš servis SatECO ili, kako je možda prepoznatljivije, Eco Drive (ekonomična vožnja) je alat koji spaja optimizaciju poslovanja i zaštitu životne sredine. Kada smo svojevremeno prezentovali ovaj servis javnosti kroz neke članke i prezentacije, isticali smo, pored ostalih prednosti servisa, i činjenicu da se pažljivim upravljanjem vozilom i optimalnim stilom vožnje direktno utiče između ostalog i na emisiju štetnih izduvnih gasova, a samim tim i na očuvanje okoline – navodi Palić.

----------------------------------
REŠENJA I SERVISI

Servis "Eko vožnja"

(Foto: Satwork)

Ovaj servis kompanije Satwork omogućava smanjenje potrošnje goriva. Opšte je poznato da način i stil vožnje direktno utiče na potrošnju goriva i troškove održavanja vozila, na bezbednost učesnika u saobraćaju a na kraju i na očuvanje životne sredine.
SatECO sistem je zasnovan na senzorima koji nadziru kretanje vozila prateći brzinu, ubrzanje, kočenje, skretanje, mirovanje i okriva prekršaje u realnom vremenu.
Takođe, ovaj sistem omogućava i pregled da li je i u kojoj meri u toku vožnje bilo prekršaja. Detaljnije o servisu možete pogledati ovde.


Sistem za daljinsko preuzimanje tahograf podataka

(Foto: Satwork)

Sistem SatTACHO je napredno softversko rešenje koje vam omogućava da preuzmete datoteke tahografa bez napuštanja kancelarije, dizajnirano za rasterećenje dispečera flote automatizacijom preuzimanja datoteke sa digitalnih tahografa.
Sistem štedi novac i vreme tako što omogućava zakazivanje i automatsko preuzimanje datoteka za svako vozilo, što isključuje angažovanje dodatne radne snage kao i povezane troškove. Više o sistemu ovde.


Sistem za naprednu organizaciju servisnih radnji

(Foto: Satwork)

Sistem SatRAPID za organizaciju, upravljanje i kontrolu kompletnog procesa servisiranja voznog parka i objekata predstavlja napredno softversko rešenje, uz potpuno prilagođavanje potrebama korisnika i evaluaciju rada zaposlenih uključenih u održavanje kao poslovni proces.
SatRAPID korisnicima omogućava da ubrzaju servisne radnje, smanje troškove i efikasno posluju, uz evidenciju svih servisnih podataka, kao i mogućnost pregleda izveštaja na osnovu prikupljenih informacija. Detaljnije o sistemu ovde.


Sistem za praćenje poštara

(Foto: Satwork)

SatPOST je modul za praćenje poštara i drugih zaposlenih u poštanskim sistemima u skladu sa unapred kreiranim dostavnim rejonima. Nudi set grafičkih gis alata za optimizaciju rada poštonoša, sa odgovarajućim izveštajima.
Praćenje se vrši od momenta izlaska poštonoše iz objekta pošte, pa sve do povratka sa dostavnih rejona nazad u objekat, a podaci o kretanju su dostupni korisniku sistema u realnom vremenu. Više o sistemu SatPOST možete videti ovde.


Sistem za nadzor i upozorenje vozača

(Foto: Satwork)

Sistem SatDMS za sigurnije i pametnije vozne parkove zasnovan je na komponentama kamere i senzora koji nadziru budnost i pažnju vozača prateći položaj glave vozača, brzinu treptanja oka praćenjem kapaka, vektor pogleda i druge vizuelne atribute kako bi se otkrila smetnja ili bilo kakvi znakovi pospanosti vozača.
SatDMS će pokrenuti akciju ukoliko se detektuje potencijalna ili neposredna opasna situacija. Ako vozač u trenutku ne obraća pažnju na put isped sebe i SatDMS to registruje kao događaj koji predstavlja potencijalnu opasnost , sistem će upozoriti vozača glasovnim upozorenjem. Detaljnije ovde.
----------------------------------


Predstavništva i servisi

U cilju pružanja što kvalitetnijih usluga i regionalnog pozicioniranja, Satwork je osnovao svoje firme Satwork d.o.o. Beograd u Srbiji i Satwork d.o.o. Podgorica u Crnoj Gori, kojima je takođe osnovna delatnost pružanje usluga satelitskog praćenja vozila, dok se u Hrvatskoj i Austriji poslovne aktivnosti obavljaju preko poslovnih partnera.
Satwork ima razvijenu servisnu mrežu na području BiH i Srbije. Takođe, raspolažemo mobilnim sertifikovanim servisnim ekipama sa više namenski opremljenih vozila u vlasništvu firme koje su operativne na području BiH, Srbije, Crne Gore, Austrije i Hrvatske.


Budućnost industrije

Upitan o budućnosti sektora transporta i logistike, prvi čovek kompanije Satwork ocenjuje da ćemo, ukoliko ne bude značajnih uticaja negativnih pojava koje su trenutno prisutne u svetu (pandemija, ratovi, globalni poremećaji trgovine…), svedočiti još spektakularnijem uticaju IKT tehnologija na logistiku, telematiku i upravljanj poslovnim procesima:

- Elektrifikacija vozila i drumskog transportnog sistema, sa pojavom potpuno autonomnih vozila, izmeniće radikalno sliku u našem segmentu industrije i usluga. Npr. od danas preovlađujućeg modela ugradnje namenskih GNSS uređaja kojim se obezbeđuje skoro trenutno prenos krajnjem korisniku podataka o poziciji praćenog objekta u vremenu i prostoru (sa svim dodatnim podacima telemetrije i drugih opcionih senzora), do toga da će se u novim elektrifikovanim vozilima raditi tako da se jednostavno instalira namenska softverska aplikacija konkretnog TSP-a (Telematic Solution Provider), kao što smo mi.

On ističe i uticaj razvoja IoT-a na idustriju:

- Sa širenjem 5G mreže stvoriće mnoga tzv. "smart" rešenja, u okviru kojih smo mi već i predstavili različite usluge iz skupa tzv. Smart City rešenja, kao što npr. SatBUS za pametni javni prevoz, SatGARBAGE (radni naziv) za organizaciju poslova sakupljanja i upravljanja otpadom...
Palić otkriva da će Satwork, na bazi svoje SatIRS platfome, u budućnosti biti u prilici da, osim usluga za organizaciju i upravljanjem flotama vozila, pruža i daleko sofisticiranije usluge za organizaciju u sasvim novim opsezima poslova, tipa servisa Hitne pomoći, Vatrogasne službe, Vodovoda, El. Distribucije i svih drugih mogućih službi koje zahtevaju rad na terenu koji treba da bude što brži, a pritom da se uz manja ulaganja izvršava.

- Pritom, pomenutim širenjem IoT servisa, mnogi od njih će naći svoju ulogu u okviru naše SatIRS platforme – navodi prvi čovek kompanije, dodajući da Satwork sa mnogima od njih već eksperimentiše.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.