NavMenu

Zelena logistika kao strateško opredeljenje kompanije Milšped

Izvor: eKapija Utorak, 06.06.2023. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: Milšped)
Zelena logistika predstavlja koncept logistike koja efikasno obavlja svoje zadatke i pri tome ne zagađuje životnu sredinu. U skladu sa trendovima i izazovima sa kojima se čitava planeta i čovečanstvo suočavaju u modernom dobu, primena koncepta "ozelenjavanja" logistike se smatra veoma poželjnim.

Jedan od pionira koji je započeo uvođenje ovog oblika logistike jeste kompanija Milšped, koja je ove godine startovala sa projektom izgradnje solarne elektrane na krovovima svojih skladišta u okviru projekta za zelenu tranziciju koji sufinansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija. Solarni paneli na logističkom centru u Krnješevcima imaju snagu od 600KW, a godišnje smanjenje potrošnje električne energije iz mreže planirano je u iznosu oko 34%. Indirektan uticaj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte na godišnjem nivou je 774,94 tona CO2e.

(Foto: Milšped)

Kompanija Milšped izuzetno je ponosna i na svoj projekat koji predstavlja jedini kontejnerski terminal u južnom i centralnom delu Srbije. Reč je o MBOX Terminalu Niš, koji predstavlja železničko-drumski intermodalni terminal u Popovcu, i nalazi se u novoj industrijskoj zoni nadomak Niša. Izgrađen po najmodernijim evropskim standardima, ovaj terminal ima kapacitet da opsluži oko 50.000 TEUsa godišnje.

(Foto: Milšped)

Terminal ima kapacitet za skladištenje više od 2.700 kontejnera, kao i poseban parking za kamione i automobile. Pored toga, poseduje i moderan Reach stacker mehanizam za pretovar, a NAVIS-ov sistem TOS beleži trenutnu lokaciju svakog kontejnera u realnom vremenu. U narednih godinu dana, u sklopu istog kompleksa, planira se izgradnja 2 velika skladišta površine od po 15.000 m2. Time će ovaj logistički centar postati jedan od najvećih u ovom regionu i nesumnjivo otvoriti niz novih efikasnijih logističkih rešenja.

Kada je reč o implementaciji robotizovane tehnologije u skladišnom poslovanju, kompanija Milšped je postala pionir na domaćem tržištu. Robotizovano skladište u Krnješevcima pušteno je u rad, a cilj je bio bolje ispunjenje zahteva klijenata, koji su uvek u fokusu. Robotizacija skladišta nastoji da pruži rešenja izazova kao što su prekidi u lancu snabdevanja, ograničenja kapaciteta, rastuće cene goriva, usklađenost sa zakonskim propisima i nedostatak radne snage. Roboti mogu da rade 24/7, što povećava produktivnost i brzinu u realizaciji zahteva klijenata, smanjujući time troškove rada i greške. Zahvaljujući robotima, kompanija Milšped skladišti do tri puta više robe na istom prostoru i povećava efikasnost bezbednosti i zdravlja na radu. Klijenti mogu da očekuju sveoubuhvatan pristup snabdevanja tržišta, logističku podršku 24/7, bolju vidljivost zaliha za online platforme i efikasnije upravljanje povratnom logistikom. Robotizacija skladišta je u skladu sa politikom odgovornog poslovanja i održivog razvoja, čime je kompanija Milšped potvrdila svoj status lidera na tržištu u ovoj oblasti.

(Foto: Milšped)

U segmentu auto logistike, Milšped AML, deo Milšped grupe, uspešno je realizovao zahteve multinacionalnih kompanija, pružajući usluge transporta i distribucije vozila i rezervnih delova širom Evrope, sa fokusom na Srbiji, Sloveniji i Nemačkoj. Milšped je pokrenuo projekat pomeranja logističkih tokova sa drumova na pruge u skladu sa trendovima i zahtevima klijenata, imajući u vidu da železnički transport ima mnoge prednosti u odnosu na drumski transport, uključujući i smanjenje opterećenja puteva i smanjenje emisije CO2. Sa flotom od 200 vagona i specijalistima za organizaciju železničkog transporta, Milšped pruža kompletna logistička rešenja na tržištu Evrope.

Kompanija Milšped kontinuirano radi na unapređenju zaštite životne sredine, socijalnim pitanjima i korporativnom upravljanju u svojim poslovnim procesima. Započet je projekat uspostavljanja ESG strategije, čiji su ciljevi usklađeni sa krajnjom agendom da se ostvare poboljšanja u navedenim oblastima kroz kontinuirani napredak i da se usklade sa visokim standardima partnera.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Agro

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? - Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Uz toliko različitih ulja za kuvanje koja se nalaze u prodanicama, odabir pravog ulja za svakodnevno kuvanje može da bude malo komplikovano. Tačka ključanja jedan je od najvažnijih karakteristika koje treba da uzmete u obzir pri odabiru ulja za kuvanje. Definiše se kao temperatura na kojoj ulje prestaje da svetluca i počinje da se raspada, gubeći svoj integritet, prenosi GH. Evo koja ulja preporučuju nutricionisti. Maslinovo ulje U

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.