NavMenu

Nezavisnost: Počinju pregovori o povećanju minimalne zarade u Srbiji

Izvor: Beta Utorak, 16.05.2023. 14:00
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Janusz Pienkowski)
Socijalno-ekonomski savet prihvatio je zajedničku inicijativu dva reprezentativna sindikata - Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije za otpočinjanje rada na analizama i pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada u Srbij. Prvi sastanak pregovaračkih timova biće 19. maja, saopštili su sindikati Nezavisnost.

U saopštenju se navodi da su na redovnoj sednici SES-a, održanoj 24. aprila, predstavnici UGS Nezavisnost i SSSS inicirali da se usled značajnih promena elemenata po osnovu kojih je utvrđena minimalna cena rada za 2023. godinu, otpočne sa pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada.

Dodaje se da će Izvršni odbor Nezavisnosti pre početka pregovora "usvojiti svoju pregovaračku poziciju koja će poći od stava da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može biti niža od iznosa minimalne potrošačke korpe".

Nezavisnost je ukazala da su "značajne promene na polju egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izražene kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade... dovoljan razlog da se pitanje novog iznosa minimalne cene rada što pre stavi na dnevni red".


To, kako se navodi, predstavlja i potvrdu argumentovanog stava Nezavisnosti da je bilo nedovoljno povećanje minimalca za 14,3% kako je u septembru prošle godine odlučila Vlada Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kompanija Beograd na vodi dobila lokacijske uslove za gradnju na mestu BAS-a

Kompanija Beograd na vodi iz četvrtog pokušaja dobila je lokacijske uslove za gradnju na mestu Beogradske autobuske stanice. To je bio preduslov za podnošenje zahteva i pribavljanje građevinske dozvole kako bi mogli da izgrade stambeno – poslovni kompleks ukupne bruto površine od gotovo 100.000 kvadrata od kojih će 69.500 biti iznad zemlje. Nadležni gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, odobrenje je izdao 5. jula,

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.