NavMenu

EU pozdravlja najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi

Izvor: eKapija Utorak, 16.05.2023. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ssguy/shutterstock.com)Ilustracija
Generalni direktor u Generalnom direktoratu za susedstvo i proširenje EU Gert Jan Kopman izjavio je da EU pozdravlja najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, koje je predviđeno izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, za koji je Evropska komisija tražila unapređenje u transparentnosti i postupcima konkurentne nabavke. Kopman je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem razgovarao o nastavku saradnje Srbije i EU u oblasti transporta i infrastrukture, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je dodao da je važno da regulativa u Srbiji bude usklađena sa evropskim standardima i propisima, i u tom smislu pohvalio najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Nacionalnu transportnu strategiju, kao i set železničkih zakona čije usvajanje predstavlja potpuno usaglašavanje Srbije u ovoj oblasti sa EU.

Vesić je iskazao zahvalnost Kopmanu na pomoći Evropske unije Srbiji, podsećajući na to da je nedavno potpisan najveći grant EU u vrednosti od čak 610 mil EUR za izgradnju brze pruge Beograd-Niš.

- Imamo mnogo planova, među kojima su projekti železničke i putne infrastrukture - naveo je on i pozvao kompanije iz Unije da učestvuju na tenderima koji će biti raspisani, pre svega u projektu izgradnje brze pruge Beograd–Niš.

Ministar je preneo Kopmanu da je u planu sastanak resornih ministara Mađarske, Srbije, Severne Makedonije, Grčke, Turske i Albanije o daljem železničkom povezivanju brzom prugom od Niša ka Skoplju i dalje ka Solunu, Istanbulu i Tirani, kao i izgradnja brze pruge od Beograda, preko Zagreba i Ljubljane, do Beča, odnosno do Venecije.

Vesić je ukazao i na najvažnije projekte u putnoj infrastrukturi, među kojima su auto-put Niš-Merdare, koji finansijski pomaže EU, kao i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, te buduće brze saobraćajnice kroz sever Vojvodine, od mađarske do rumunske granice sa Srbijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.