NavMenu

Najveća vetroelektrana u Srbiji gradiće se na teritoriji Srbobrana i Bečeja - Vetrogon će imati postrojenje za skladištenje struje i njeno pretvaranje u druge vidove energije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.05.2023. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/makunin)Ilustracija
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad stavio je na rani javni uvid materijal za izradu prostornog plana područja posebne namene za izgradnju vetroelektrane Vetrogon.

Vetroelektrana Vetrogon nalaziće se na teritoriji opština Srbobrani Bečej, tačnije obuhvatiće cele katastarske opštine Srbobran, Bečej i Radičević, na površini od oko 457 km2.

Investitor je kompanija CWP Global.

Planirana je izgradnja od 55-75 stubova vetrogeneratora, pojedinačne instalisane snage ne manje od 5 MW, a ukupna snaga će biti oko 450 MW, što će Vetrogon učiniti najvećom vetroelektranom u Srbiji.

Najveće površine unutar plana trenutno zauzima poljoprivredno zemljište za ratarsku proizvodnju, a zona za izgradnju vetrogeneratora će obuhvatiti prostor van građevinskog područja naselja.

(Foto: JP Zavod za urbanizam Vojvodine/PPPPN, screenshot)

Proizvedena električna energija predavaće se u prenosni elektroenergetski sistem, preko 35(33)(20) kV kablovske mreže, u planirane transformatorske stanice 35(33)(20)/400(220) kV.

U planu je i gradnja postrojenja za odlaganje korišćenja električne energije u odnosu na trenutak u kome je električna energija proizvedena, odnosno postrojenja za pretvaranje električne energije u druge vidove energije i skladištenje takve energije radi naknadnog ponovnog pretvaranja u električnu energiju.

Obrađivač plana je JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

Kako je investitor ranije najavljivao, ova inveticija biće vredna 600 mil EUR, a njena izgradnja trebalo bi da počne krajem 2025. godine. Kada bude puštena u rad početkom 2028. godine, vetroelektrana Vetrogon će proizvoditi 1,1 teravat-sat godišnje.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.