NavMenu

Rakovica dobija novi centar - Na mestu bivšeg IMR-a gradiće se novi stambeni kompleksi na 350.000 m2, vrtić, škola...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.05.2023. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički centar Beograd/PDR, screenshot)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske ooslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid PDR područja između ulica Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca, Borske i naselja Miljakovac.

Najveći deo površine plana približne površine 36,3 ha zauzima privredni kompleks nekadašnje fabrike IMR (Industrija motora Rakovica) koju je, podsetimo, 2019. godine iz stečaja kupio konzorcijum firmi Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda za 1,1 milijardu dinara.

U planu je da se tu izgrade novi stambeni kompleksi na 350.000 m2, čime će se površine za stanovanje gotovo utrostručiti, sa 180.000 m2 na 530.000 m2.

Kako se navodi u planu, jedan od glavnih zadataka je formiranje opštinskog centra, koji će pored postojeće ponude javnih sadržaja, dobiti nove, komplementarne sadržaje i rekreativne i zelene površine, koji bi doprineli formiranju centra. Drugi zadatak se odnosi na transformaciju zapuštenih prostora i stihijski građenih blokova.

Planirana je sanacija neplanski građenih stambenih blokova, dok se postojeća organizovana naselja za višeporodično stanovanje zadržavaju i u njima neće biti dozvoljena nova izgradnja.

Površine za privredne delatnosti će se sa 150.000 m2 svesti na 0 m2.

Biće izgrađeno dodatnih 40.000 m2 objekata javnih službi. U planu je gradnja predškolske ustanove za 270 dece i osnovne škole za 960 učenika, sa sportskim terenima, zelenim površinama i školskim vrtom.

Broj stanovnika skočiće sa 4.374 na 13.300.

Planirane su i zone komercijalnih i pratećih komercijalnih sadržaja, sadržaja u zoni niske spratnosti.

U planu je da manji deo Manastirske (Miljakovačke) šume, koja je deo Unutrašnjeg prstena sistema zelenih površina, u okviru gazdinske jedinice GJ "Košutnjak", bude javno šumsko zemljište, u kome nije dozvoljena nikakva izgradnja.

Planiraju se i javne zelene površine, kao zaštitni zeleni pojas, park, zeleni koridor i zelene površine u otvorenim stambenim blokovima sa parkovskim mobilijarom i rekreativnim i dečjim igralištima.

Kada je reč o saobraćaju, Ulica Patrijarha Dimitrija ostaje u rangu magistrale, dok saobraćajni pravac kog čine ulice Pilota Mihaila Petrovića – Miška Kranjca – Borska gubi rang magistrale i postaje ulica prvog reda.

Vareška ulica, od Ulice Patrijarha Dimitrija do raskrsnice sa ulicom Nova 1, dobija rang magistrale, dok u ostalom delu ostaje ulica drugog reda.

U dokumentu se navodi da bi najadekvatniji pristup transofrmisanom kompleksu bivše fabrike Industrije motora Rakovica bio sa Ulice patrijarha Dimitrija.

Međutim, PDR -om Topčider 1 faza za predmetni kompleks (koji je tada bio planiran kao privredna zona) planiran je iprojektovan samo priključak po principu uliv-izliv na poziciji postojećeg glavnog ulaza u fabriku. Zbog toga, da bi se omogućilo kvalitetnije povezivanje ovog prostora sa okolnom mrežom saobraćajnica, planiraju se raskrsnice sa punim programom veza iz ulica Vareške i Miška Kranjca. Kao uliv–izliv pristupi se planiraju iz Ulice Patrijarha Dimitrija i Ulice Miška Kranjca.

Što se tiče ostale infrastrukture, planirana je izgradnja MRS "IMR" minimalnog kapaciteta od oko 6.000 m3/č. Sa ove stanice planirana je izgradnja distributivne gasovodne mreže od polietilenskih cevi na radnom pritisku do 4 bar.

Toplovodna infrastruktura će se predvideti duž svih saobraćajnica ( Vareške, Borske i Ulice patrijarha Dimitrija), kao i pristupna telekomunikaciona mreža za objekte.

Potreba za većom količinom električne energije postojećih i planiranih potrošača rešiće se rekonstrukcijom i izgradnjom novih TS 10/0,4 kV. Postojeća mreža će se po potrebi rekonstruisati zbog povećanja potrošnje.

Kada je u pitanju vodosnabdevanje, planira se zamena i izmeštanje postojećih cevovoda nestandardnih dimenzija i onih koji su dotrajali.

Takođe, za ovo područje radiće se separacioni sistem kanalisanja. Planiraju se trase cevovoda atmosferske i fekalne kanalizacije u regulaciji saobraćajnica.

Za Topčidersku reku takođe je u planu novo rešenje. Na već regulisanoj Topčiderskoj reci na ulazu i izlazu iz kompleksa nekadašnje fabrike, ispod objekta izvršeno je zatvaranje proticajnog profila u obliku kolektora i postavljanje betonske ploče, da bi se povezao dvorišni prostor fabrike.

Ovim planom predlaže se ukidanje kolektorkog dela Topčiderske reke i predlaže se otvoreno korito usvojenog poprečnog preseka, kao i na prethodnim slobodnim deonicama.

Rani javni uvid plana detaljne regulacije koji je izradio Urbanistički centar Beograd, traje do 30. maja.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.