NavMenu

Turski milijarder želi da gradi termoelektranu na gas kod Niša ?

Izvor: Novosti Četvrtak, 10.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Ponuda turskog milijardera Šarika Tare da sagradi veliku termoelektranu na gas kod Niša (snage 400 megavata) uzburkala je duhove u Elektroprivredi Srbije.

 

U EPS-u kažu da su razmatrali isplativost i sve moguće posledice gradnje ne samo jedne nove termoelektrane na ugalj, već i na gas. Zaključili su da je centrala na ugalj povoljnije rešenje za EPS i privredu Srbije, a uzeli su pritom, u obzir i sve do sada poznate prednosti prirodnog gasa.


Elektrana na ugalj je povoljnija zato što bi u njoj udeo domaćih komponenti u investicijama bio daleko veći, potom, jer je ugalj domaći energent, ima stabilnu cenu i jeftiniji je od uvoznog gasa. Cena gasa je podložna velikim i naglim skokovima na svetskom tržištu, a jasno je i da se velikim uvozom gasa povećava energetska zavisnost Srbije.

 

Prednost elektrana na gas je što se one u proseku sagrade i puste uz pogon za 2,5 godine, a za termocentralu na ugalj potrebno je najmanje 5 godina. Agregati na gas znatno su ekološki čistiji za okolinu. Uz brzu gradnju, elektrane na gas manje i koštaju. Zavisno od kapaciteta i lokacije, cena im je na primerima koji su predočeni u Srbiji, gotovo upola manja od “ugljara”.

EPS kaže da jedva remontuju i ove postojeće, decenijama raubovane, zapuštene agregate. Tek cenom kilovata od barem pet evrocenti,  bi brzo stali na noge i počeli da prave nove elektrane.

Ne veruju da će se naći bilo kakav investitor novih elektrana u Srbiji sve dok je cena struje 3,3 evrocenta. Najniža cena u našem okruženju odavno je iznad pet evrocenti za kilovat.


Inače, strategijom srednjoročnog razvoja energetike Srbije, predviđena je gradnja “bar jednog novog” proizvodnog kapaciteta struje između 800 i 1000 megavata. U EPS i dalje očekuju da to bude nova elektrana na ugljokopima “Kolubare”. Ali, s obzirom da će i dve-tri godine pre 2010. doći do velikog manjka struje u Srbiji, kašnjenje države, odnosno EPS u podizanju centrala na vodu i ugalj praktično otvara vrata - gasnim centralama. Jer one se znatno brže grade.

Tagovi:
Šarik Tara
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.