Izvor: Pregled | Četvrtak, 02.03.2006.| 21:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izbor finansijskih savetnika Fabrike kotrljajućih ležajeva i kardana FKL Temerin, preduzeća „Minel Transformatori“ Ripanj, „Optike“ Beograd i AD „Radijator“ Zrenjanin

Agencija za privatizaciju pozvala je juče sve zainteresovane i kvalifikovane konsultante koji žele da učestvuju na konkursu za izbor finansijskog savetnika u privatizaciji Fabrike kotrljajućih ležajeva i kardana FKL Temerin, preduzeća „Minel Transformatori“ Ripanj, „Optike“ Beograd i AD „Radijator“ Zrenjanin, da najkasnije do 15. marta dostave potrebnu dokumentaciju.

U javnom pozivu je navedeno da pravo učešća na konkursu imaju konsultantske kuće sa relevantnim iskustvom u privatizaciji i pripremi preduzeća iz odgovarajuće industrije za privatizaciju, kao i da se procedura izbora najbolje ponude finansira iz donacije Evropske agencije za rekonstrukciju.

Što se tiče samih preduzeća, u javnom pozivu je za FKL (www.fkl.co.yu), na primer, navedeno da pretežni deo svojih prihoda (2003. godine to je bilo 53, a 2004. oko 57 odsto) ostvaruje na inostranim tržištima, da beleži rast prihoda od prodaje (sa 7,16 miliona evra na 9,25), kao i rast ostvarene neto dobiti (sa 0,03 na 0,04 miliona evra). Agencija nudi na prodaju 70 odsto društvenog kapitala FKL-a koji, inače, čini 98,63 odsto ukupnog kapitala.

I preduzeće za proizvodnju kotlova i radijatora za centralno grejanje „Radijator“ Zrenjanin veći deo ukupnih prihoda (oko 63 odsto) koji su 2004. godine iznosili oko 7,3 miliona evra uz neto profit od 1,16 milion evra (što je gotovo dvostruko više nego u prethodnoj godini), ostvaruje na inostranim tržištima. Knjigovodstvena vrednost imovine ovog preduzeća iznosila je 2004. godine 18,2 miliona evra a kapitala 21,5 milion. Državni kapital koji Agencija nudi na prodaju u stoodstotnom iznosu, čini inače 50,62 odsto ukupnog kapitala a privatni 49,38 odsto.

U strukturi kapitala preduzeća „Minel Transformatori“, (www.minel.co.yu) društveni kapital čini 87,25 odsto, a akcionarski 12,75, što znači da se prodajom 70 odsto društvenog zapravo nudi 61,1 odsto ukupnog kapitala. Za ovo preduzeće koje ima 316 zaposlenih, navedeno je takođe da je 2004. godinu završilo sa pozitivnim poslovnim rezultatima, odnosno, prihodom od prodaje koji je iznosio 6,2 miliona evra i neto profitom od 0,1 miliona, dok su kapital preduzeća i ukupna aktiva iznosili dva, odnosno 3,5 miliona evra. Preduzeće trenutno nema značajnije neizmirene obaveze ni prema državi, niti prema drugim poveriocima, odnosno, dobavljačima ili zaposlenima, i poseduje udeo u preduzeću „Minel Sreder“.

Najzad, Agenciji je potreban finansijski savetnik i za privatizaciju preduzeća „Optika“ Beograd koje svoje prihode ostvaruje isključivo na domaćem tržištu, zapošljava 344 radnika i poseduje brojne maloprodajne objekte širom Srbije, od kojih u Beogradu najmanje 30. „Optika“ je inače jedina među navedenim firmama u 2003. i 2004. godini beležila neto gubitke od ne tako problematičnih 8.000, odnosno 27.000 evra i pad prihoda od prodaje i to sa 3,5 na 3,3 miliona evra. Shodno tome pala je i knjigovodstvena vrednost imovine (sa 4,7 na 4,3 miliona evra) i kapitala (sa 3,3 na 2,9 miliona evra) u čijoj strukturi inače, državni učestvuje sa 58,4 odsto, privatni sa 38,54 i društveni kapital sa 3,06 odsto.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE