NavMenu

Oracle Cloud regionalni centar otvoren u Državnom data centru u Kragujevcu

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.05.2023. 14:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)Ilustracija
Regionalni centar kompanije Oracle Cloud otvoren je danas u kragujevačkom Državnom data centru (DDC). Ovaj globalni IT gigant je uspostavio prvi regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi u Državnom data centru u Kragujevcu i od danas počeo da pruža svoje IT klaud usluge korisnicima širom sveta, saopšteno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas izuzetno važan dan za grad Kragujevac, za čitavu našu IT industriju koja je u poslednje dve godine postala motor razvoja čitave naše ekonomije, kao i za pozicioniranje Srbije na evropskoj mapi tehnološko naprednih zemalja.

- Odluka Oracla, jedne od najvećih IT kompanija na svetu, da na komercijalnoj osnovi zakupi prostor i čuva svoje podatke baš u Srbiji, ovde u Kragujevcu, u Državnom data centru - pokazuje da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da pobedimo na veoma konkurentnom i oštrom IT tržištu najrazvijenije evropske ekonomije - rekao je ministar informisanja Mihailo Jovanović.

On je istakao da je Srbija još jednom pokazala da je regionalni lider u digitalnoj transformaciji i više nego pouzdan i odgovoran partner za postojeće i sve buduće strane investicije u oblasti IT-a i naprednih tehnologija.

Domaćin događaja je bio potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu korporacije Oracle, Kenet Johansen.

U okviru otvaranja Oracle klaud regionalnog centra, potpisan je prvi komercijalni ugovor između ove korporacije i Telekom Srbija, čime je najveća domaća telekomunikaciona kompanija postala prvi korisnik javne Oracle klaud infrastrukture.

Velika investicija, koju je korporacija Oracle uložila u ovaj regionalni centar, otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji ali i usavršavanje i zapošljavanje kadrova iz ove oblasti. Svaka kompanija u Srbiji ima priliku da iskoristi prednosti performansi i bezbednosti Oracle klaud infrastrukture (OCI) koja fleksibilno podržava obim i rast različitih industrija i sektora, uključujući zdravstvo, maloprodaju i bankarstvo.

Otvaranju u Kragujevcu su prisustvovali i ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović, gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić i direktor Data Cloud Techology, Danilo Savić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.