NavMenu

Bajka koja uspeva i u životu - Dve decenije porodične kompanije DIS iz Krnjeva

Izvor: Ekonometar Utorak, 12.04.2011. 15:55
Komentari
Podeli

(Foto: Saint Gobain)

U "beloj sali" Belexpocentra u Beogradu početkom marta obeležene su dve decenije uspešnog poslovanja kompanije DIS. Ovaj svojevrsni jubilej velikog trgovinskog lanca iz Krnjeva bila je i prilika da se prisutni podsete najvažnijih momenata u razvojnom putu kompanije porodice Tirnanić u kojoj podjednake zasluge, ali i odgovornost, dele sva četiri njena člana: Zoran Tirnanić, predsednik kompanije, njegova supruga Verica i sinovi Nenad i Aleksandar.

Gde, kada i kako su izgledali prvi koraci u svetu biznisa kojim se bavi porodica iz Krnjeva, za Ekonometar govori Zoran Tirnanić, predsednik kompanije DIS.

– Iako sam se pre ovog posla bavio muzikom, ne mogu da kažem da sam se sa njegovom filozofijom susreo tek ulaskom u trgovinu. Osnovni postulati su isti, dobra analiza situacije oko vas, bez koje ne možete da donesete ispravnu odluku. Hoću da kažem da sam celog života bio dosledan u svojoj filozofiji, nezavisno da li sam se bavio muzikom, trgovinom ili nečim trećim.

Tri generacije u porodičnom biznisu

Na pitanje da li je reč o porodičnom biznisu i šta su prednosti ovakvog načina poslovanja, Zoran Tirnanić kaže:

– Svi članovi porodice Tirnanić su u ovom poslu. Kompaniju DIS smo osnovali moj otac Radojica i ja, a od samog početka moja supruga Verica preuzima veliki deo obaveza na sebe. Od pre dve godine nam se priključila i treća generacija, moji sinovi Nenad i Aleksandar od kojih se očekuje da nastave razvoj kompanije. Prednosti ovakvog upravljanja kompanijom su mnogostruke, ali najvažnije je to što svi imamo puno poverenje jedni u druge i što je veća energija sakupljena oko istog cilja. Taj cilj se mnogo lakše ostvaruje kada svi usmeravamo svoju energiju bezrezervno i svakoga dana.

O poslovnim potezima kojima su osvajali tržište sagovornik Ekonometra kaže:

– Da bih objasnio koji su to bili poslovni potezi, neophodna bi bila cela jedna knjiga, a ne intervju. Ako bih hteo da što više pojednostavim odgovor, onda je to intenzivno praćenje tržišta i osluškivanje želja naših kupaca. Uvek smo se trudili da troškove naše kompanije svedemo na minimum kako bismo bili najjeftiniji na tržištu. Kada to kažem, izgleda kao bajka i svako bi ponovio to isto, ali nama to zaista uspeva. Još jedan jako bitan segment u našem razvoju je IT sektor u koji smo puno uložili i što se tiče infrastrukture, ali takođe i u kadrove. Bez tako velikog ulaganja u ovaj sektor sigurno ne bismo postigli ovakav razvoj.

Ekonometar je pitao Zorana Tirnanića da li je sistem "korak po korak" koji oni primenjuju u svom poslovanju ključ uspeha u bilo kojem, pa i njihovom poslu?

– Ne mogu da pričam o drugim poslovima pošto imamo i kod nas i u svetu primere da se igra na sve ili ništa pa se takva politika isplati. Međutim, u našem slučaju mi smo kompaniju do pre par godina razvijali bez ikakve kreditne zaduženosti. Smatrali smo da je vreme bilo takvo da se ništa nije moglo predvideti i odlučili smo da se razvijamo iz sopstvenih sredstava. Taj put je teži, sporiji, ali danas nam jako prija što smo jedna od retkih kompanija koja sve svoje obaveze servisira na vreme. Kada se desila ekonomska kriza ostali smo jako stabilni i tek sada vidimo najveći potencijal za rast. To je znak da smo ispravno procenili, a ta ispravna procena je dala rezultate.

Ključna je likvidnost

Izlazak kompanije DIS na tržište ogodio se u vreme najžešće hiperinflacije i ogromnih nestašica robe. Objašnjavajući način na koji su savladavali ove, naizgled nepremostive, prepreke Zoran Tirnanić kaže:

– I tada je likvidnost bila ključna tvar. Sav svoj novac investirali smo u obu jer smo bili prinuđeni da avansiramo sve količine robe zbog neverovatnih kursnih oscilacija. Tada mnogi trgovci nisu mogli da prate takav tempo i nekoliko njih se izdvojilo. U to vreme najveći trgovci funkcionisali su kao veleprodaje. Kada je reč o finansijskoj potpori kojom je obezbeđivan razvoj poslovanja DIS-a čelni čovek ove kompanije ističe da su do pre koju godinu investirali isključivo iz sopstvenih sredstava, a da bi izgradili pet objekata uzeli su dugoročni kredit. Kada se analiziraju investicije DIS-a, vidi se da krediti učestvuju sa 20 odsto, a 80 procenata su finansije iz sopstvenih sredstava.

Objašnjavajući poslovnu filozofiju porodične kompanije, Zoran Tirnanić tvrdi da je osnovni cilj DIS-a da u svojim hipermarketima ponudi dobar asortiman po najboljim cenama. Takođe se svakog dana trude da usluga bude bolja. Suština je da kupac koji pazari u DIS-u može da kupi više, a ujedno i da se prijatno oseća. To jeste ona filozofija koja se tiče i finansijske potpore. Kako nisu bili u stanju da ponude najbolje cene i da plaćaju skupe kredite, opredelili su se za ovakav razvoj.

Posle dve decenije uspešnog bavljenja trgovinom Zoran Tirnanić je više nego kvalifikovan da oceni ovaj segment privređivanja. Pitali smo ga da li je, po njegovom mišljenju, lak, profitabilan, ili mukotrpan i rizičan?

– Od svega navedenog, jedino nije lak. U svojoj strategiji morate da predvidite mnogo rizika i da uložite mnogo mukotrpnog rada da bi se ostvario korektan profit. DIS danas posluje sa 11 maloprodajnih objekata na celoj teritoriji Srbije, a pod brendom DIS radi i 650 objekata njihovih franšizanata. DIS hipermarketi su tipski i njihova veličina je prilagođena gradovima u kojima posluju i kreće se od 2000 do 4000 kvadratnih metara. Kao krunu dvadesetogodišnjice poslovanja smatraju preuzimanje Hiper Korta (sada DIS).

Dvadesetu godinu poslovanja završili su kao najveća trgovačka kompanija u Srbiji sa stoprocentnim domaćim vlasništvom.

Najveći i najmoderniji u Srbiji

Motiv da se preuzme Hiper Kort bila je davnašnja ideja da se DIS predstavi beogradskim potrošačima. Nisu, međutim, želeli da pošto-poto uđu na najveće tržište u zemlji a da kompanija nema snagu da iznese taj projekat. Kada je iskrsla prilika za preuzimanje Hiper Korta, smatrali su da imaju šta da ponude. DIS hipermarket je trenutno najveći i najmoderniji hipermarket u Srbiji, sa asortimanom od preko 40.000 artikala. I ono što smatraju najvažnijim, veruju da pružaju najniže cene. Sve su ovo, kažu, argumenti u koje ne bi trebalo sumnjati.

Na pitanje kako gledaju na velike trgovinske lance koji najavljuju prodor na domaće tržište, Zoran Tirnanić kaže:

– Veoma je nezahvalno o tome govoriti. Stalno slušamo pozive upućene stranim trgovinskim lancima da dođu na srpsko tržište, ali najveći svetski lanci i dalje se ne odlučuju na taj potez. Suština je da oni ne žele da rade za tako malu profitnu stopu. Srpsko tržište u sektoru maloprodaje je jako konkurentno i cenovno orijentisano, tako da se nekada čini da se i preteruje sa akcijama i sniženjima. Stranim lancima takva atmosfera ne odgovara i najsrećniji su kada izdele kolač i svako gricka svoj deo.

Porodica

Porodicu Tirnanić, pored oca Zorana i majke Verice, čine i dva sina Nenad i Aleksandar koji su završili ekonomske studije u Hajdelbergu, u Nemačkoj. Otac porodice kaže da su od samog početka rada kompanije svi bili uključeni i pratili njen razvoj. Kada je došlo vreme da sinovi biraju svoje profesije, smatrali su najprirodnijim da one budu u sferi trgovine i ni
o čemu drugom nisu razmišljali. Porodica i stvaranje zajedničkog uspeha je motiv koji će se prenositi s generacije na generaciju.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.