NavMenu

Sve više firmi ne može da izmiruje obaveze - Srbija na vrhu zemalja Istočne i Centralne Evrope po rastu nesolventnih kompanija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.05.2023. 16:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Tokom poslednje tri godine područje Istočne i Centralne Evrope je pretrpelo značajne promene u oblasti privrede. Veliki stepen neujednačenosti, različiti oblici državne pomoći, kao i zakonske promene ostavile su veliki trag na kretanja u vezi sa nesolventnošću kompanija, pokazalo je istraživanje kompanije Coface. Pandemija virusa Kovid-19, zatim pad privrednih aktivnosti koji je usledio, kao i negativni uticaj rata u Ukrajini na svetsku privredu, stvorili su razloge za zabrinutost, ne samo u pogledu makroekonomskih aktivnosti i tržišta roba, već i u pogledu sposobnosti kompanija da izmiruju svoje obaveze.

Visok stepen rasta nesolventnih kompanija zabeležen je u Srbiji i Mađarskoj (+106%, odnosno +86%) dok je najveći pad broja stečajnih postupaka zabeležen u Estoniji (-17%).

Zemlje Istočne i Centralne Evrope su tokom 2021, kao i tokom prve polovine 2022. godine, pokazale znake privrednog oporavka, pri čemu je većina zemalja zabeležila veće stope rastauprkos poprilično visokom stepenu ekonomske nestabilnosti.

- 2022. godina je uglavnom bila obeležena solidnim stepenom privrednih aktivnosti, pri čemu su stope privrednog rasta Hrvatske i Slovenije premašilo 5% dok su stope privrednog rasta Poljske, Rumunije i Mađarske bile približne. S druge strane, Estonija je zapala u recesiju, zabeleživši pritom negativnu stopu rasta od -1.3% - rekao je Gžegož Šelevič, direktor sektora za ekonomska istraživanja na području Istočne i Centralne Evrope u kompaniji Coface.

Što se nesolventnosti tiče, mere pomoći privredi koje su vlade zemalja sprovele tokom 2020. doprinele su padu broja nesolventnih kompanija. Proces ukidanja ovih mera je bio postepen, pa su tako kompanije mogle da ostvare korist od njih i tokom 2021, budući da su kamatne stope i dalje bile niske.

- Međutim u 2022. bili smo svedoci uvećanog stepena nesolventnosti kako su se kompanije suočavale sa nekoliko izazova, kao što su visoke cene energenata i sirovina, niz naglih skokova kamatnih stopa, zatim najviša stopa inflacije u poslednjih nekoliko decenija, kao i opšta nesigurnost prouzrokovana ratom u Ukrajini - navodi Šelevič.

Kompanija Coface procenjuje da je ukupni broj stečajnih postupaka u zemljama Centralne i Istočne Evrope porastao sa 25.917 iz 2021. na 36.090, koliko je iznosio u 2022. godini, što je skok od 39,3%.

Osam zemalja (Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Srbija) je zabeležilo porast broja nesolventnih kompanija, dok su četiri (Češka Republika, Estonija, Slovačka i Slovenija) zabeležile pad broja takvih kompanija. Visok stepen rasta nesolventnih kompanija zabeležen je u Srbiji i Mađarskoj (+106%, odnosno +86%) dok je najveći pad broja stečajnih postupaka zabeležen u Estoniji (-17%).

Broj nesolventnih kompanija je porastao u svim privrednim sektorima, a ne samo u onima koji zavise od potrošnje energenata

Ne iznenađuje činjenica da su upravo sektori koji zavise od potrošnje energenata oni koji su najviše pogođeni naglim rastom cena proizvoda, što je dovelo do rasta troškova proizvodnje. Na primer, poljske kompanije iz hemijskog, metalurškog, zatim sektora za proizvodnju drveta i papira, kao i prehrambeno-poljoprivrednog sektora su prijavile zastoje u plaćanju koji su duži od uobičajenih, dok su zastoji u plaćanju kod većine kompanija iz navedenih sektora bili duži godinu dana ranije. Ovi privredni sektori su takođe veoma zastupljeni u statistici nesolventnosti na datom području: u metalurškom i prehrambenopoljoprivrednom sektoru, kao i oblasti proizvodnje papira i drveta, zabeležene su visoke stope nesolventnosti kompanija.

Sektor građevine je takođe pretrpeo značajne posledice. Stope nesolventnosti su naročito visoke u Hrvatskoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj i to usled visokih cene građevinskih materijala i sirovina. U istom sektoru je zabeležen usporen razvoj tržišta stambenog prostora usled povećanja kamatnih stopa ali i rastuće inflacije dok je dodatni problem bio manjak radne snage.

Naposletku, maloprodaja predstavlja još jedan primer sektora sa značajnim udelom u ukupnom broju nesolventnih kompanija u većini zemalja, iako su stopa nesolventnosti i rast broja stečajnih postupaka ostali u određenoj meri ograničeni tokom 2022. godine. Uporni rast inflacije sve više utiče na privatnu potrošnju, što bi trebalo da dovede do rasta broja nesolventnih kompanija u ovom sektoru.

- Ekonomske prilike ostaju, najblaže rečeno, neizvesne. Stručnjaci iz naše kompanije predviđaju usporavanje rasta inflacije u narednim mesecima ali uprkos tome očekuje se da će većina zemalja iz Centralne i Istočne Evrope imati slabiji privredni rast u 2023. godini. Stopa inflacije će svakako biti značajno viša od vrednosti koje su centralne banke postavile kao cilj. Vrednosti inflacije će kao takve nastaviti da utiču na rast kamatnih stopa, što će se negativno odraziti na solventnost kompanija. Stoga verujemo da će broj kompanija suočenih sa problemom nesolventnosti nastaviti da raste i tokom 2023. godine - dodaje Jarosłav Javorski, izvršni direktor kompanije Coface za Centralnu i Istočnu Evropu.

Celokupnu Studiju o nesolventnim kompanijama Srednje i Istočne Evrope kompanije Coface možete pogledati u PDF fajlu u nastavku:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.