NavMenu

Zašto žene za isti posao primaju manju platu od muškaraca

Izvor: Politika Petak, 05.05.2023. 08:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)Ilustracija
Da muškarci imaju veće plate u odnosu na žene, nije novost. To je problem i u zemljama Evropske unije, ali i u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, muškarci su u svim starosnim grupama zarađivali više od žena. Ta razlika se povećavala kako su rasle godine, tako da su u dobi od 45 do 49 godina muškarci zarađivali čak 13.000 dinara više od žena. U zemljama EU žene zarađuju 13% manje od muškaraca.

Ono što razlikuje države EU od Srbije je njihova spremnost da se bore protiv ovakve pojave, da smanje jaz u platama i obezbede ravnopravan položaj ženi. U tom smislu je i donet Zakon o transparentnosti plata koji obavezuje kompanije koje zapošljavaju više od 250 radnika da daju godišnje izveštaje o razlikama u zaradama između muškarca i žena.

Ukoliko je ta razlika veća od 5% kompanija će morati da preduzme mere da je smanji.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) pozdravlja ovakvu odluku zemalja EU jer je i te kako potrebna za smanjenje platne diskriminacije.

– I Srbiji bi ovakav zakon bio potreban. Međutim, daleko smo mi od njegovog donošenja. Ovaj zakon je nadogradnja uspostavljenoj radnopravnoj regulativi. U tim zemljama se poštuju postojeća radna prava. O zaposlenom i njegovom zadovoljstvu se vodi računa – naglašava Ranka Savić, predsednica ASNS. Dodaje da u Srbiji malo ko razmišlja o tome da li se žena oseća manje bitnom i da li je ponižena ukoliko za isti rad u istoj delatnosti prima manju platu od kolege.

– Dok to ne postane tema i u Srbiji, možemo samo da pozdravimo odluku evropskih parlamentaraca – kaže predsednica ASNS-a.

I u Sekciji žena Saveza samostalnih sindikata Srbije podsećaju na uslove rada i status žena na tržištu rada.

– Svesni smo da uprkos implementaciji zakona koji bi poboljšali opšti položaj žena u društvu, taj status nije na zadovoljavajućem nivou. Osim što rade u profesijama koje su slabije plaćene, kao što u uslovima krize lakše gube posao, ostaju duže ekonomski neaktivne, žene se susreću i sa slabijim napretkom u odnosu na svoje muške kolege. Teret neplaćenog kućnog rada pada uglavnom na žene, koje tako menjaju sve one usluge i servise koje je nekada država obavljala – od brige o deci, nege starijih i nemoćnih, do nege osoba sa invaliditetom i svih drugih poslova koji omogućuju društvenu reprodukciju – navode iz saveza.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prošle godine muškarci su u gotovo svim starosnim grupama zarađivali više od žena. Tako su oni uzrasta od 15 do 19 godina mesečno u kuću donosili 48.976 dinara, dok su žene inkasirale oko 2.000 dinara manje. Nešto gori odnos je u malo starijoj grupi, pa su muškarci između 20 i 24 godine mesečno zaradili 59.611 dinara, a žene blizu 54.930. Razlika u platama kao da raste sa godinama, pa u dobi od 45 do 49 godina muškarci zarađuju čak 13.000 više od žena, odnosno 89.916 dinara. Zanimljivo je da žene preuzimaju vođstvo u visini zarade tek pred penziju. Tako im od 60 do 64 godine na račun leže u proseku 692 dinara više, a posle 64 godine čak 1.150 dinara, i ostvaruju zaradu od 78.307 dinara.


SEF: za eliminaciju platnog jaza potrebne 132 godine

Prema poslednjem globalnom izveštaju o rodnom jazu u platama Svetskog ekonomskog foruma (SEF) biće potrebne 132 godine da se u potpunosti premoste rodne razlike u platama i postigne jednakost u svetu. Što se tiče Evrope, za ovakve promene biće neophodno šest decenija. Kako sada stoje stvari, jaz u prihodu žena i muškaraca globalno istrajava, a napredak u smanjenju velikih razlika i u Evropi ide sporo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.