NavMenu

Direktor kompanije BATM: Radimo na tehnologiji koja će omogućiti ljudima da žive do 200 godina

Izvor: Klix Četvrtak, 04.05.2023. 17:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Osnivač i CEO kompanije BATM Advanced Communications Zvi Marom na posebnom panelu organizovanom na mostarskom sajmu kazao je da je molekularna biologija nauka budućnosti, te da moramo naći način na koji ćemo produžiti naše živote, s obzirom na to da smo sada u eri generativne veštačke inteligencije.

BATM se bavi proizvodnjom i prodajom telekomunikacijske opreme, ali se kompanija proširila i na medicinske uređaje.

Marom je rekao da brojni svetski stručnjaci rade na mogućnostima produženja ljudskog života do 200. godine, kazavši da se nada da će naši unuci dočekati tu tehnologiju.

Kao jedan od problema moderne medicine Marom je identifikovao problem načina lečenja osoba.

- Recimo da imate osobu koja ima 50 kilograma i žena je, a pozitivna je na stafilokok. Ona će dobiti iste antibiotike kao neki muškarac od 100 kilograma bez obzira na njihovu različitu genetsku kompoziciju - kazao je Marom.

Stoga je istaknuo potrebu da se više novca i resursa uloži u istraživanje molekularne biologije, jer će to omogućiti lečenje bolesti na puno naprednijem nivou.

- To će nam omogućiti da programiramo ljude kao što programiramo silikonske mašine kojima smo dali veštačku inteligenciju. Međutim, programiranje ljudi, čiji su organizmi zasnovani na elementima ugljenika, daleko je kompleksnije nego programiranje silikonskih mašina, jer je kod koji nama upravlja puno kompleksniji - objasnio je Marom.

Napomenuo je da je velika prekretnica u medicini postignuta s pandemijom uzimajući u obzir i negativne efekte koje je pandemija imala.

- Prvi put u istoriji čovečanstva razvili smo vakcinu koja je zasnovana na RNK tehnologiji. A ta vakcina je razvijena u rekordno brzom roku - kazao je Marom.

Navodi da se budućnost medicine nalazi u napretku četiri grane: molekularne dijagnostike, genetskom inžinjeringu u smislu bioloških lekova, novim vakcinama na bazi RNK tehnologije i mikrobioma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.