NavMenu

Mardok u trci za nacionalnu frekvenciju u Srbiji

Izvor: Danas Četvrtak, 02.03.2006. 19:34
Komentari
Podeli


Ogranak američke internacionalne kompanije News corporation, na čijem čelu se nalazi medijski magnat Rupert Mardok, objavio je da će učestvovati na konkursu za nacionalnu frekvenciju u Srbiji.


U saopštenju izvršnog potpredsednika ove kompanije Martina Pompadura navodi se da "Vlada Srbije sprovodi fer i otvoreni konkurs koji obećava javnost i transparentnost, a da će glabalno i regionalno televizijsko iskustvo Njuz korporejšna srpskom tržištu doneti konkurenciju i kredibilitet". Pompadur ističe da programska šema ove kompanije pored informativnog programa obuhvata i zabavni, kao što su najnoviji igrani filmovi, serije i komedije. U sklopu kompanije je i filmska imdustrija a Pompadur izražava očekivanje da će kompanija imati važnu ulogu u razvoju produkcijskih kuća u Srbiji, jer bi veliki deo programa koji bi se emitovao bio proizveden ovde.

Sedište Njuz korporejšna je u Njujorku, a bilansna suma kompanije, koja radi na svim kontinetnima, 30. septembra 2005. iznosila je oko 55 milijardi dolara (godišnji prihod 24 milijarde). U sastavu Njuz korporejšna su, između ostalih, i SKY, The Times, FOX.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Aleksandar Vasić izjavio je da ne može da potvrdi da li se još neka strana kompanija prijavila na konkurs. Vasić ističe da je Agencija pre raspisivanja konkursa navela da je pet stranih kompanija bilo zainteresovano, ali da je praksa da se do njegovog okončanja ne ističe ko je sve dao ponudu. Prema njegovim rečima, sedam dana po isteku konkursa biće objavljeno ko se sve prijavio. Vasić ukazuje da strane kompanije mogu da kupe neku domaću televiziju ili da osnuju potpuno novu, ali da, prema zakonu, ne mogu biti njen većinski vlasnik.


Vasić navodi da će RRA prilikom dodele frekvencija štititi domaću radiodifuziju. "Ako pet stranih kompanija konkuriše, ne znači da će sve i dobiti nacionalnu frekvenciju. Uostalom, B92 ima 48 posto stranog vlasništva", pojasnio je Vasić.
Rok za podnošenje prijava na konkurs Radiodifuzne agencije Srbije ističe 25. marta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.