Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.04.2011.| 11:07

Mašina kompanije "StanTech" seče tonu luka na sat - Posle mnogobrojnih svetskih stiglo i prvo priznanje u Srbiji

Delo srpskih projektanata dovelo je Amerikance u Beograd. Vlasnik i predstavnici firme "Gill’s Onions", koja je najveći snabdevač lukom na zapadnoj obali SAD, kao i direktori iz kompanije "Maxwell Chase Technologies" (MCT) došli su u Zemun kako bi se uverili u kvalitet mašine "Onion slicer" koja tonu luka iseče na sat. Tokom testiranja na kolutove su isečene 2 tone. Osim što je iseckala, mašina je i spakovala perfektne kolutove luka u MCT pakovanje.

Malo je reći da su gosti iz Amerike bili oduševljeni proizvodom inženjerskog tima iz firme "StanTech", koja je specijalizovana za projektovanje i proizvodnju linija i sistema za pakovanje u prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj industriji, kao i za integraciju mašinskih sistema i opštu automatizaciju proizvodnih procesa.

Ni stručni žiri za nagradu "Aurea" nije bio ravnodušan, pa je razvoj ove mašine proglasio najboljom investicijom u 2010. godini.

Princip rada mašine je uprošćen do tog nivoa da zahteva dva operatera koji postavljaju luk na pokretnu traku dok mašina dalje automatski obavlja kompletan proces sečenja i finalnog pakovanja. Kao izlazni proizvod dobija se plastično pakovanje sa sveže sečenim lukom težine 2 kilograma hermetički zatvoreno providnom folijom. Nekada je taj isti posao radilo 14 ljudi.

Prilikom svečane dodele nagrade "Aurea 2011", Miodrag Đurić, tehnički direktor kompanije "StanTech" je izjavio da je u svom višegodišnjem radu "StanTech" često dobijao pohvale od stranih partnera i klijenata, ali je "Aurea" prvo priznanje u Srbiji.

- Poseban značaj nagradi daje činjenica da je "eKapija" najčitaniji poslovni portal u Srbiji i da su za naš projekat glasali eminentni stručnjaci i istaknuti privrednici – rekao je Đurić.

Izvozno orjentisan, "StanTech" nije toliko poznat u našoj zemlji, ali u Americi, Japanu i Evropskoj uniji već imaju prepoznatljivo ime. Zemunska fabrika je osvojila američko tržište i mašinama za sečenje paradajza na kolutove, od kojih najveći kapacitet ima mašina koja seče 1,5 tona paradajza na sat, zatim postrojenjem za punjenje specijalnih kesa seckanim povrćem "Beg filler" i mnogim drugim proizvodima.

Đovani de Filipis, Miodrag Đurić

- Automatska mašina za sečenje luka koju smo izvezli u SAD predstavlja inovaciju na svetskom nivou, a naš sistem za sečenje paradajza već je patentiran u toj zemlji. Tako da, ako se nađete u "McDonald`s"-u, "Burger King"-u ili nekom drugom restoranu brze hrane u Americi, znajte da su kolutovi luka ili paradajza isečeni na našim mašinama. Prošle godine smo konstruisali i proizveli i dve jedinstvene mašine za kompaniju "RICOH Electronic", a njihovi ogranci u Evropi i Japanu su iskazali interesovanje za te sisteme. Možemo se pohvaliti automatskim sistemima za kartoniranje, doziranje i zatvaranje posudica i kesa, što čini širok dijapazon industrijskih mašina za proces pakovanja visokog kapaciteta - rekao je Đurić prilikom primanja nagrade.

Đurić je za "eKapiju" izjavio da su ugovorili izvoz sedam "Onion slicer" mašina i da je plan kompanije da poveća udeo u Srbiji i da uđe na tržište regiona.

- Mi smo prevashodno izvozno orjentisani, ali smo pre dve godine počeli i plasman na domaćem tržištu, i naš cilj je da taj udeo povećamo. Takođe planiramo da plasiramo mašine u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj - naveo je sagovornik.

Prisećajući se početaka, on kaže da je "StanTech" osnovan 2006. kada su se bavili samo konstruisanjem mašina u oblasti automatizacije. U početku su ta postrojenja sklapana u Americi za poznate kupce, a kasnije su opremili i proizvodni pogon u Zemunu.

- Naš razvojni tim, osim konstruisanja i proizvodnje mašina, bavi se i konsaltingom, tačnije rešavanjem "uskih grla" i specijalnih zahteva sa kojima se svaka fabrika susreće. Zapošljavamo i mlade inženjere koje obučavamo i usavršavamo. Sada smo angažovani na opremanju kompletne hale za proizvodnju gotovih jela za jednu kompaniju u Srbiji. Linija će obuhvatiti doziranje proizvoda u posudice od aluminijuma, zatvaranje posuda, dalja obrada posuda, njihovo pranje, kartoniranje hrane i spremanje za prodaju.

Fabrika u Zemunu je primer da se i u Srbiji može razvijati visoka tehnologija, jer, kako kaže naš sagovornik, imamo veliki broj dobrih mašinskih inženjera, kao i mlade ljude željne znanja.

Više informacija o nagradi "Aurea" na www.aurea.rs

Fotografije sa svečane dodele nagrade "Aurea" http://aurea.rs/gallery/view.php?id=1

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.