NavMenu

Mašina kompanije "StanTech" seče tonu luka na sat - Posle mnogobrojnih svetskih stiglo i prvo priznanje u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.04.2011. 11:07
Komentari
Podeli

Delo srpskih projektanata dovelo je Amerikance u Beograd. Vlasnik i predstavnici firme "Gill’s Onions", koja je najveći snabdevač lukom na zapadnoj obali SAD, kao i direktori iz kompanije "Maxwell Chase Technologies" (MCT) došli su u Zemun kako bi se uverili u kvalitet mašine "Onion slicer" koja tonu luka iseče na sat. Tokom testiranja na kolutove su isečene 2 tone. Osim što je iseckala, mašina je i spakovala perfektne kolutove luka u MCT pakovanje.

Malo je reći da su gosti iz Amerike bili oduševljeni proizvodom inženjerskog tima iz firme "StanTech", koja je specijalizovana za projektovanje i proizvodnju linija i sistema za pakovanje u prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj industriji, kao i za integraciju mašinskih sistema i opštu automatizaciju proizvodnih procesa.

Ni stručni žiri za nagradu "Aurea" nije bio ravnodušan, pa je razvoj ove mašine proglasio najboljom investicijom u 2010. godini.

Princip rada mašine je uprošćen do tog nivoa da zahteva dva operatera koji postavljaju luk na pokretnu traku dok mašina dalje automatski obavlja kompletan proces sečenja i finalnog pakovanja. Kao izlazni proizvod dobija se plastično pakovanje sa sveže sečenim lukom težine 2 kilograma hermetički zatvoreno providnom folijom. Nekada je taj isti posao radilo 14 ljudi.

Prilikom svečane dodele nagrade "Aurea 2011", Miodrag Đurić, tehnički direktor kompanije "StanTech" je izjavio da je u svom višegodišnjem radu "StanTech" često dobijao pohvale od stranih partnera i klijenata, ali je "Aurea" prvo priznanje u Srbiji.

- Poseban značaj nagradi daje činjenica da je "eKapija" najčitaniji poslovni portal u Srbiji i da su za naš projekat glasali eminentni stručnjaci i istaknuti privrednici – rekao je Đurić.

Izvozno orjentisan, "StanTech" nije toliko poznat u našoj zemlji, ali u Americi, Japanu i Evropskoj uniji već imaju prepoznatljivo ime. Zemunska fabrika je osvojila američko tržište i mašinama za sečenje paradajza na kolutove, od kojih najveći kapacitet ima mašina koja seče 1,5 tona paradajza na sat, zatim postrojenjem za punjenje specijalnih kesa seckanim povrćem "Beg filler" i mnogim drugim proizvodima.

Đovani de Filipis, Miodrag ĐurićĐovani de Filipis, Miodrag Đurić

- Automatska mašina za sečenje luka koju smo izvezli u SAD predstavlja inovaciju na svetskom nivou, a naš sistem za sečenje paradajza već je patentiran u toj zemlji. Tako da, ako se nađete u "McDonald`s"-u, "Burger King"-u ili nekom drugom restoranu brze hrane u Americi, znajte da su kolutovi luka ili paradajza isečeni na našim mašinama. Prošle godine smo konstruisali i proizveli i dve jedinstvene mašine za kompaniju "RICOH Electronic", a njihovi ogranci u Evropi i Japanu su iskazali interesovanje za te sisteme. Možemo se pohvaliti automatskim sistemima za kartoniranje, doziranje i zatvaranje posudica i kesa, što čini širok dijapazon industrijskih mašina za proces pakovanja visokog kapaciteta - rekao je Đurić prilikom primanja nagrade.

Đurić je za "eKapiju" izjavio da su ugovorili izvoz sedam "Onion slicer" mašina i da je plan kompanije da poveća udeo u Srbiji i da uđe na tržište regiona.

- Mi smo prevashodno izvozno orjentisani, ali smo pre dve godine počeli i plasman na domaćem tržištu, i naš cilj je da taj udeo povećamo. Takođe planiramo da plasiramo mašine u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj - naveo je sagovornik.

Prisećajući se početaka, on kaže da je "StanTech" osnovan 2006. kada su se bavili samo konstruisanjem mašina u oblasti automatizacije. U početku su ta postrojenja sklapana u Americi za poznate kupce, a kasnije su opremili i proizvodni pogon u Zemunu.

- Naš razvojni tim, osim konstruisanja i proizvodnje mašina, bavi se i konsaltingom, tačnije rešavanjem "uskih grla" i specijalnih zahteva sa kojima se svaka fabrika susreće. Zapošljavamo i mlade inženjere koje obučavamo i usavršavamo. Sada smo angažovani na opremanju kompletne hale za proizvodnju gotovih jela za jednu kompaniju u Srbiji. Linija će obuhvatiti doziranje proizvoda u posudice od aluminijuma, zatvaranje posuda, dalja obrada posuda, njihovo pranje, kartoniranje hrane i spremanje za prodaju.

Fabrika u Zemunu je primer da se i u Srbiji može razvijati visoka tehnologija, jer, kako kaže naš sagovornik, imamo veliki broj dobrih mašinskih inženjera, kao i mlade ljude željne znanja.

Više informacija o nagradi "Aurea" na www.aurea.rs

Fotografije sa svečane dodele nagrade "Aurea" http://aurea.rs/gallery/view.php?id=1

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.