NavMenu

Koja dokumentacija je sada potrebna za uvođenje gasa

Izvor: Novosti Četvrtak, 27.04.2023. 14:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Cena za uvođenje gasa u domaćinstva ostaje ista, 780 EUR sa PDV-om, a procedura priključivanja je pojednostavljena i potrošači više neće plaćati takse. Izmene i dopune Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom olakšavaju pristup domaćinstava plavom gorivu.

Ovaj akt, koji je Vlada usvojila prošle nedelje, smanjuje trošak i ubrzava priključenje na gas, a to važi za potrošače stambenih zgrada kategorije A. Kako je ranije objasnio generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, radi se o objektima koji su tehnički nezahtevni, poput kuća na sprat ili zgrada koje imaju tri stana, do 400 kvadratnih metara.

U novoj uredbi, koja je objavljena u Službenom glasniku, navodi se da će uz zahtev za puštanje prirodnog gasa, kupac biti dužan da priloži ugovor o snabdevanju, projektno-tehničku i atestnu dokumentaciju za unutrašnju gasnu instalaciju.

- U slučaju priključenja objekta na transportni sistem prilaže se ili pribavlja po službenoj dužnosti upotrebna dozvola ili dozvola za probni rad, odnosno rešenje o odobrenju izvođenja radova, sa pozitivnim izveštajem komisije za tehnički pregled unutrašnje gasne instalacije - ističe se u uredbi.

Bajatović je rekao da cena priključka ostaje ista, 780 EUR sa PDV-om, iako su poskupeli gorivo, radna snaga i repromaterijal. On je istakao da je cilj nove uredbe da se smanje obaveze potrošača.

- Do sada ste morali da odete u opštinu, predate projekat gasifikacije, onda izlazi tehnička komisija, plaćate takse, pa dobijate upotrebnu dozvolu, a sada dajete projekat u opštini i sve ostalo je na operateru - rekao je Bajatović.

- To je Srbijagas ili neki drugi operater na distribuciji, a u Srbiji ih ima 36. Sve se dalje rešava sa operaterom, on priključuje, pušta gas, kaže da je instalacija u redu, pri tome se ne vraćate više u opštinu. Procedura je jeftinija i skraćena, naveo je on.

Država je 2021. godine smanjila cenu priključka i od tada vlada veliko interesovanje domaćinstava za uvođenje plavog goriva. Međutim, došlo je do problema u lancima snabdevanja setovima i to je razlog što gasifikacija domaćinstava kasni. Prema Bajatovićevim rečima, Srbijagas ima više od 45.000 zahteva, a očekuju da im stigne 25.000 priključaka. Prvi će biti priključeni potrošači u Vojvodini i Beogradu, kao i ceo požarevački i smederevski okrug. Najavljena je i gasifikacija u Valjevu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Ubu, a verovatno i u Vladičinom Hanu.


Operater formira komisiju

Prema izmenjenoj uredbi, ukoliko se kuća ili zgrada priključuje na distributivni sistem, odnosno kada je objekat izgrađen na osnovu građevinske dozvole koja nije obuhvatila unutrašnju gasnu instalaciju, uz zahtev za puštanje prirodnog gasa, prilaže se ili pribavlja po službenoj dužnosti i rešenje o odobrenju izvođenja radova za unutrašnju gasnu instalaciju. Kada je objekat priključen na distributivni sistem radnog pritiska manjeg od šest bara sa kućnim merno-regulacionim setom maksimalnog kapaciteta do 10 m3 za stambene zgrade kategorije A, navodi se da proveru ispunjenosti uslova za puštanje gasa u objekat obavlja komisija operatora sistema i kupac ne dostavlja izveštaj komisije za tehnički pregled unutrašnje gasne instalacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.