NavMenu

Bivši radnici Generaleksporta traže poništenje prodaje Geneks kule

Izvor: Beta Sreda, 26.04.2023. 17:38
Komentari
Podeli
(Foto: JacobWilhelm/Pixabay)
Bivši radnici kompanije Generaleksport u stečaju uložili su žalbu Privrednom apelacionom sudu zbog, kako su naveli, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešno primenjenog materijalnog prava i povreda pravila postupka prilikom prodaje Geneks kule preduzeću Eureka bar i zahtevaju poništenje javnog nadmetanja. U žalbi se navodi da je 6. februara "nezakonito održano javno nadmetanje u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, za prodaju nepokretne i pokretne imovine, zgrade poslovnih usluga Generaleksport (Geneks kula)".

- Nezakonito je vođen stečajni postupak, a stečajni upravnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) i njen poverenik Budimir Mrdović nezakonito je i svesno dovodio sud i stečajne poverioce u zabludu - navedeno je u žalbi.

Geneks kula od 15.000 kvadrata prodata je na locitaciji 6. februara ove godine za 20 mil EUR, a kupac je bila firma Eureka bar u vlasništvu Aleksandra Kajmakovića.

Eureka bar je osnovana 2011. godine i bavi se uslugama pripremanja i posluživanja pića, a krajem 2020. godine, za koju je objavljen i poslednji dostupan finansijski izveštaj na APR-u, imala je 70 zaposlenih i neto dobitak od 49 miliona dinara.

Prema pisanju medija Kajmaković je vlasnik brojnih poznatih restorana u Beogradu – Bottega, Temperament, noćnog kluba La Fayette, hotela Casina, splava Port, potom Caffe Theatre, nekadašnjeg Kod konja, u Skadarliji ima restorane Tri šešira, Dva goluba i Zlatni bokal.

Poverioci su u žalbi naveli da je "nezakonito i prevarno formiran Odbor poverilaca", a sudija je propustio mogućnost da pribavi inoviranu ponudu proceniteljske kuće Beokoneks.

Sudija je, kako je navedeno, "propustio priliku da pribavi i izjašnjenje Beokoneksa o segmentnoj prodaji kule umesto prodaji u celini koja je značajno nepovoljnija".

Bivši zaposleni i Skupština poverilaca su naveli da su zahtevali novu procenu vrednosti Geneks kule 11. januara ove godine.

U obrazloženju tih stavova je istaknuto da je stečajni upravnik dužan da dostavi Odboru poverilaca obaveštenje o nameri, planu prodaje, načinu i rokovima prodaje i to 15 dana pre početka prikupljanja ponuda, odnosno najkasnije 30 dana pre prodaje imovine javnim nadmetanjem.

Dodaje se da Odbor poverilaca nije postojao od 2016. godine, a da je status člana Odbora poverilaca izgubilo od pet članova tri člana, a "stečajni upravnik je svesno propustio da o tome obavesti Privredni sud".

- Odbor poverilaca se nikada od 2016. godine nije sastao niti razmatrao obaveštenje o nameri, planu prodaje, načinu prodaje i rokovima prodaje - navodi se u obrazloženju.

Odbor poverilaca je, kako je istaknuto, ovlašćen da uloži primedbu na procenu vrednosti imovine po Zakonu o stečajnom postupku, a da bi to izbegao, stečajni upravnik (ALSU) je "svesno započeo prodaju imovine bez formiranog Odbora poverilaca i po ceni znatno nižoj od tržišne".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.