NavMenu

MERT: Crna Gora prva u regionu potpisala sporazum sa EK za učešće u Single Market programu

Izvor: eKapija Sreda, 26.04.2023. 16:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović i generalna direktorica za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i malo i srednje preduzetništvo u Evropskoj komisiji, Kerstin Jorna potpisali su Sporazum za učešće Crne Gore u Programu jedinstvenog tržišta – Single Market Program 2021-2027.

Program jedinstvenog tržišta je program za unutrašnje tržište, konkurentnost preduzeća, uključujući mala i srednja preduzeća, oblast bilja, životinja, hrane i stočne hrane i evropske statistike. Ovaj Program sa budžetom od 4,2 mlrd EUR ima za cilj jačanje jedinstvenog tržišta fokusiranjem na ekonomski oporavak svakog industrijskog ekosistema od pandemije COVID-19, saopštio je MERT.

Ministar Đurović podsjetio je na prethodni period uspješne saradnje sa Evropskom komisijom, koji je, kazao je, nesumnjivo pokazao koliko je Crna Gora odlučna u svojoj namjeri da postane kredibilan dio evropske porodice, istovremeno koristeći većinu dostupnih instrumenata EU za razvoj svojih kapaciteta i potencijala.

- Crna Gora ostaje posvećena regionalnoj saradnji i imaće aktivnu ulogu u izgradnji stabilnijeg i sigurnijeg regiona kroz učešće u različitim inicijativama i programima. Posebno sam ponosan što je Crna Gora prva u regionu koja potpisuje Sporazum i pristup ovom značajnom programu - poručio je Đurović.

Zahvaljujući svojoj prekograničnoj prirodi, Program će biti od obostrane koristi kako za EU tako i za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori jačanjem njihove saradnje i na taj način stimulisanjem dinamičnijeg i međunarodnog poslovnog okruženja, ističe se u saopštenju.

Značaj uključenja u Program EU Single Market Program je sadržan u pregovaračkom poglavlju 20 - Preduzetništvo i industrijska politika, s obzirom da su posebno akcentovani principi i instrumenti politike, koji su na nivou EU, u značajnoj mjeri implementirani najprije kroz program CIP i COSME, u kojem su preduzeća iz EU i Crne Gore sarađivala u nekoliko projekata koje finansira EU.


COSME je bio plodno tlo za rast i ostvarivanje svojih međunarodnih ambicija, ne samo zahvaljujući dobro poznatoj Evropskoj mreži preduzetništva (Enterprise Europe Network - EEN) i Erazmusu za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs -EYE), već i zahvaljujući aktivnostima u oblastima klastera, turizma i socijalnoj ekonomiji, usvajanju tehnologije.

Sada je namjera da se kroz Program i njegove specifične programe nastavi sa podrškom preduzećima iz EU i Crne Gore da napreduju na međunarodnom nivou kroz kombinaciju prilika za pronalaženje partnera, savjeta i uspostavljanja novih pouzdanih poslovnih partnerstava. Time se daje doprinos kvalitetnijoj realizaciji ciljeva utvrđenih postojećim strateškim dokumentima za razvoj industrije, malih i srednjih preduzeća i ostalih relevantnih strategija i programa, zaključuje MERT u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.