NavMenu

U Vršcu otvorena fabrika plastičnih autodelova IMG manufacturing doo - Česi planiraju ulaganje od 15 mil EUR u svoju prvu grinfild investiciju u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 26.04.2023. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
U Tehnološkom parku u Vršcu puštena je u rad fabrika za proizvodnju proizvoda od plastike IMG manufacturing doo, čiji je investitor češka grupacija IMG Bohemia iz Plane na Lužajnici.

Realizacija ove investicije predviđena je u tri faze, ukupne vrednost 15 mil EUR, saopšteno je na gradskom sajtu. Do sada je završena prva faza, izgradnja kompleksa vrednosti 5 mil EUR, predviđena za proizvodnju proizvoda od plastike - ekstrudirane ploče i proizvodnju plastičnih rezervoara. Država je pomogla ovu investiciju sa 1,8 mil EUR, a lokalna samouprava pružila je podršku u izradi plansko tehničke dokumentacije.

U ostalim fazama izgradiće se pogoni za proizvodnju plastičnih delova za automobile, kamione i autobuse. Pored zgrade biće izgrađene pripadajuće saobraćajnice, platoi, parkinzi za putnička vozila, pešačke površine i saobraćajni priključak na postojeću javnu saobraćajnicu, kao i dva pomoćna objekta u vidu protivpožarnog rezervoara sa crpnom stanicom i trafo stanica.

Fabrika je projektovana u skladu sa svim svetskim standardima, bez emisije zagađenja i bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu. Ispoštovani su svi ekološki standardi, ceo kompleks je isprojektovan kao visoko energetski efikasan, a planirano je zapošljavanje 113 radnika od kojih je prvi deo već prošao obuku u Češkoj Republici.

Vlasnik kompanije Mihal Gruc se zahvalio Gradu Vršcu i Republici Srbiji na velikoj podršci prilikom odabira lokacije, projektovanja i izgradnje ovog pogona, dok je ambasador Češke Republike u Srbiji Tomaš Kuhta naglasio da sve više čeških kompanija investira u Srbiju, ali da je ovo prva grinfild investicija, kao i da se očekuje još veći priliv firmi iz ove države.

- Prošlo je malo više od godinu dana kada smo na ovom mestu položili kamen temeljac, ali tada je ovde bila samo livada, a danas imam čast da prisustvujem otvaranju jednog kapitalnog pogona u kojem će raditi oko 100 naših sugrađana - rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.