NavMenu

BIH prekršila sporazum o slobodnoj trgovini, ponovo uvedena carina - za sve poljoprivredne proizvode iz Srbije

Izvor: Danas Četvrtak, 10.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Iako su 2002. godine Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini, koji obavezuje potpisnike na ukidanje carine na međusobnu robnu razmenu, BIH je, posle uvođenja carine na pivo i brašno, 8. marta 2005. uvela i carinu na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.


Ministar finansija Mlađan Dinkić ocenio je juče da je "to ogroman problem, kao i da je BIH prekršila Sporazum o spoljnoj trgovini".


- Moraćemo diplomatskim aktivnostima da vratimo tu odluku na prvobitno stanje. Protestovali smo najpre kod crnogorske Vlade tražeći da ukine prelevmane na brašno iz Srbije jer je to bio samo formalni povod za BIH da uvede ove restriktivne mere prema Srbiji. Ovaj potez Vlade BIH svakako će pogoršati diplomatske odnose Srbije i BIH, s obzirom na to da je diskriminacija u trgovini jedan od važnih koraka u saradnji između bilo koje dve zemlje. Vlada Srbije oštro će reagovati, spremni smo da tražimo čak i raskid sporazuma o spoljnoj trgovini što je korak do potpunog raskida diplomatskih odnosa sa BIH - kategoričan je Dinkić.


 

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.