NavMenu

Lukavac Cement na sigurnom putu održivog razvoja i zelene tranzicije

Izvor: eKapija Sreda, 17.05.2023. 09:44
Komentari
Podeli

(Foto: Meliha Stokanović)
Lukavac Cement je vodeća bosanskohercegovačka cementara usmjerena na moderno poslovanje prema EU normama, te kao članica austrijske ABAG grupe ima obavezu da stvara nove vrijednosti i kvalitet kako za dobrobit same kompanije tako i šire društvene zajednice. Ona je jedan od pozitivnih primjera da se u Bosni i Hercegovini mogu uspješno realizovati projekti energetske efikasnosti, zaštite okoliša, dekarbonizacije, jer iz godine u godinu unapređuje svoju tehnologiju, s posebnim osvrtom na povećanje postotka upotrebe alternativnih goriva iz otpada, u čemu su pioniri u Bosni i Hercegovini.


Pokretač promjena u BiH

Djelujući u skladu sa Zelenom agendom koja se zalaže i potiče klimatsku neutralnost do 2050. godine uključujući dekarbonizaciju, energetiku, te smanjenje zagađenja, Lukavac Cement je jedan od inicijatora cirkularne ekonomije u BiH, gdje se iskorištavanje otpada u resursnom i energetskom smislu stavlja kao prioritet. Organizacijom velike međunarodne konferencije "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO" krajem 2021. godine, na kojoj su učestvovali vrhunski stručni predavači iz Evrope i regiona, i čije inicijative i zaključci su dali smjernice za potreban rad na terenu, potaknute su, između ostalog, važne saradnje i ideje, čime je potpuno jasno da je Lukavac Cement pokretač promjena na putu ka održivom razvoju i zelenoj tranziciji.

(Foto: Aida Redžepagić)

Ciljevi održivosti u cementnoj industriji

Već 2012. godine Lukavac Cement je dobio sve neophodne dozvole da krene u proces supstitucije fosilnih goriva, čime postaje pionir u korištenju alternativnih goriva u zemlji, ali i u šire. To je period intenzivnog istraživanja, investiranja u nove tehnologije, testiranja i industrijske primjene najsuvremenijih europskih trendova cementne industrije. Do sad je ukupno investirano preko 26 mil EUR u modernizaciju proizvodnog procesa koji upotrebljava alternativno gorivo odnosno goriva iz otpada RDF-a (refuse derived fuel ) i SRF-a (solid recovered fuel).

Ciljevi održivosti u procesu proizvodnje cementa su ostvarivi djelovanjem u različitim segmentima i to u smjeru supstitucije fosilnih goriva alternativnim, realizacijom projekata poboljšanja energetske efikasnosti, upotrebom alternativnih materijala i sirovina kojim se štede prirodni resursi potrebni za proizvodnju, te razvojem novih, zelenih vrsta cementa i betona. S tim u vezi osnovan je Tehnološki centar za razvoj u kojem su zaposleni stručnjaci različitih profila i koji u saradnji s drugim tehnološkim i naučno-istraživačkim institucijama rade na razvojnim projektima daljnjeg povećanja upotrebe alternativnih goriva, razvijaju nove zelene proizvode s ciljem smanjenja ugljičnog otiska.

(Foto: Aida Redžepagić)

Projekti na kojima trenutno radi lukavačka cementara grupisani su na projekte energetske efikasnosti, zaštite okoliša i razvoj novih proizvoda. Od posebnog značaja su ulaganja u obnovljive izvore energije, te upotreba otpadne toplote koja se oslobađa u procesu proizvodnje klinkera, a koja pruža veliki potencijal za proizvodnju električne energije. Svi ovi projekti u konačnici vode ka zelenoj tranziciji Lukavac Cementa i doprinose boljem zbrinjavanju i upravljanju otpadom, zaštiti okoliša, kao i očuvanju resursa, s konačnim ciljem smanjenja emisija CO.


Zaštita životne okoline i upotreba alternativnih goriva

Zaštita životne okoline i poštovanje strogih standarda za Lukavac Cement su od izuzetne važnosti.

Ekološki osviješteno djelovanje je usmjereno na kontinuirana ulaganja u savremene tehnologije, a rezultat je da udjel alternativnih goriva u proizvodnji klinkera danas iznosi oko 55 %. Sve to uveliko doprinosi smanjenju potrošnje fosilnih energenata, a krajnji cilj je očuvanje prirodnih resursa i uštede u samoj proizvodnji.

Važno je istaći da se u evropskim državama upotreba alternativnih goriva kreće od 6% do 65%, a trenutni prosjek upotrebe u Evropi je oko 50%, što Lukavac Cement svrstava u sami evropski vrh, te se po tome posebno izdvaja u cijelom regionu.

(Foto: Muamer Latifagić)

Kao rezultat takvog proizvodnog procesa nastaju visokokvalitetni cementni proizvodi Premiluk, Supraluk, Fineluk, Sulfaluk i Lumal, koji su svojim izuzetnim svojstvima pogodni za različite namjene u današnjem modernom građevinarstvu.

Zahvaljujući velikom iskustvu i stručnim kadrovima, Lukavac Cement je pouzdan i odgovoran partner koji nudi kvalitet i sigurnost, a zelenu tranziciju i održivi razvoj prihvata kao obavezu ali i odličnu priliku za dalji razvoj i prosperitet na putu u bolju budućnost.

Osim toga, uspješno poslovanje se ne gradi samo na dobrim finansijskim rezultatima, već i na poslovnoj filozofiji društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici i kompletnom društvu, posebno prema djeci i mladima. Ulaganja u zaštitu okoliša, inovativna tehnološka rješenja i obrazovanje, u skladu s najboljim evropskim i svjetskim praksama, donose evidentna postignuća i napredak.

Sve tekstove iz tematskog biltena pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.