NavMenu

Dualnim obrazovanjem obuhvaćeno 13.000 učenika u Srbiji - Polovina već radi u struci, privreda nudi još 4.000 radnih mesta

Izvor: eKapija Subota, 22.04.2023. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StockSnap)Ilustracija
Dualnim obrazovanjem je do sada obuhvaćeno 13.000 učenika u Srbiji, od kojih su mnogi već završili ovaj model učenja kroz rad i zaposlili se u kompanijama u kojima su sticali praktična znanja i veštine, rečeno je na današnjem događaju "Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja - Korak do praktičnog znanja" održanom u organizaciji Privredne komore Srbije.

Na danu otvorenih vrata učestvovali su predstavnici 31 kompanije koje sarađuju sa 22 škole iz Beograda na modelu učenja kroz rad, s ciljem da se mladi maturanti i njihovi roditelji upoznaju sa prednostima ovakvog modela obrazovanja koje omogućava znanje, iskustvo, zaposlenje i dalji razvoj karijere uz podršku privrede, navedeno je u saopštenju PKS.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije, kaže da će se "Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja" u narednom periodu organizovati u još 11 gradova u Srbiji.

- Pripremamo se za narednu školsku godinu i predstavljamo obrazovne profile za koje će biti organizovano dualno obrazovanje, kako bi u direktnoj komunikaciji naših mladih sugrađana sa nekadašnjim učenicima ovih kompanija, sada njihovim zaposlenima, razmenili informacije i motivisali ih da se opredele za dualno obrazovanje - izjavila je Kovačević.

Model dualnog obrazovanja nudi niz prednosti našim mladim sugrađanima, ističe Kovačević, pre svega, sticanje praktičnih veština i znanja i mogućnost za zaposlenje kada završe obrazovanje. Takođe, dodaje, učenici primaju finansijsku nadoknadu dok su u kompaniji, a pokriveni su i svi ostali troškovi, poput, plaćenog transporta, ishrane...

- Oko 50% učenika od onih koji su završli školovanje po ovom modelu obrazovanja već radi u struci. Oni koji nisu zaposleni u struci, nastavili su školovanje, što je, takođe, važna poruka da ovaj model obrazovanja ne zaustavlja razvoj karijere već pruža mogućnost daljeg školovanja i napredovanja - ističe Kovačević.

Kompanije podstiču razvoj karijere i obrazovanja mladih tako što za brojne učenike obezbeđuju stipendije i na taj način podržavaju njihovo dalje usavršavanje.

Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije je ukazala da će mladi koji se odluče za dualni model obrazovanja imati priliku da steknu značajno iskustvo savremenog učenja u kompanijama koje je primereno i prilagođeno današnjoj digitalnoj eri i tehnološkom razvoju, dok će, ukazuje, kompanije i u narednoj školskoj godini i u godinama pred nama, u svoj tim imati mogućnost da prime mlade obrazovane ljude sa razvijenim kritičkim mišljenjem.


Dualno obrazovanje se organizuje u svim područjima rada, pokrivene su sve grane privrede, od poljoprivrede i proizvodnje i prerade hrane, preko saobraćaja, metalske i mašinske, elektro industrije i turizma, do ugostiteljstva...

Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, navela je da je za osmake u glavnom gradu trenutno bitan period kada donose jednu od važnijih životnih odluka, izbor profesije kojom će se u budućnosti baviti.

- Kompanije koje posluju na teritoriji Beograda traže 750 učenika u narednoj školskoj godini, a u ponudi je 37 obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja u 22 srednje škole - navela je Vidović.

U narednoj školskoj godini u ponudi će u Srbiji biti 72 obrazovna profila po dualnom modelu obrazovanja. Trenutno je 850 kompanija uključeno u dualni model obrazovanja, dok će već od sledeće školske godine 950 kompanija biti deo tog obrazovnog modela.

Privreda je za narednu školsku godinu ponudila 4.000 mesta u sklopu kompanija gde će mladi od naredne školske godine moći da steknu nova znanja i veštine.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.