NavMenu

EU izdvojila 70 mil EUR za pomoć BiH - Poznati kriterijumi za isplatu i broj korisnika

Izvor: EUROPA - Portal Evropske unije Petak, 21.04.2023. 11:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis)Ilustracija
Predstavnici Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine sastali su se 20. aprila 2023. godine u Sarajevu sa predstavnicima relevantnih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH koji su medijima predstavili metode i kriterije za isplatu sredstava, kao i očekivani broj korisnika, te rokove provedbe Energetskog paketa podrške EU.

Od 70 mil EUR izdvojenih za trenutnu pomoć Bosni i Hercegovini, 50 mil EUR je namijenjeno za pomoć ugroženim domaćinstvima, dok se 20 mil EUR izdvaja za podršku unapređenju energetske efikasnosti. Vlasti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH će raditi na raspodjeli sredstava krajnjim korisnicima putem nadležnih entitetskih ministarstava i entitetskih fondova za zaštitu okoliša i upravnih jedinica Brčko Distrikta.

- Evropska unija je građanima Bosne i Hercegovine osigurala finansijsku podršku u suočavanju sa posljedicama rastućih cijena, a jednim dijelom Energetski paket omogućava podršku projektima pobošljanja energetske efikasnosti što predstavlja ulaganje u budućnost ove zemlje. Sada je pred relevantnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini odgovornost da ta podrška dođe do građana, domaćinstava i kompanija, i da u potpunosti implementiraju ovaj paket. Istovremeno, provedba ovog paketa dat će važne indikatore za buduće direktne budžetske podrške EU Bosni i Hercegovini - rekao je Stefano Ellero, šef Kooperacija u Uredu EU u BiH.

- Ministarstvo finansija i trezora BiH će, po uplati sredstava, izvršiti transfer prema entitetskim institucijama i Brčko distriktu. Ovo Ministarstvo daje svoj doprinos kroz tehničke i operativne aktivnosti i osigurava garanciju prema Evropskoj komisiji da će se implementacija sredstava izvršiti u skladu sa pravilima stabilnog i uravnoteženog finansijskog upravljanja. Energetski paket podrške važan je i zbog toga što će njegova uspješna implementacija značiti i preporuku za korištenje instrumenata budžetske podrške i u drugim oblastima - rekla je Sehija Mujkanović, pomoćnica ministra u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Komponentu za podršku ugroženim domaćinstivma za prevazilaženje posljedica energetske krize u Federaciji BiH će provoditi Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, dok će u Republici Srpskoj na provedbi ove komponente raditi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS. Komponente koje se odnose na podršku energetskog efikasnosti za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća provodit će Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS. Sve tri komponente u Brčko distriktu BiH će provoditi nadležne službe Vlade Brčko distrikta. Sve institucije će informacije dostavljati Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je odlukom Vijeća ministara BiH zaduženo za implementaciju i izvještavanje o provedbi Akcionog plana u kojem su mapirane aktivnosti koje BiH planira provesti tokom provedbe realizacije Energetskog paketa podrške.

Vladimir Makarić, pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, pojasio je kako će se podrška ugroženim domaćinstvima realizovati putem javnih poziva a procijenjeno je da će između 60.000 i 80.000 domaćinstava primiti pomoć za što će biti raspoloživo oko 32 mil KM. Adnan Tatar iz Ureda Vlade FBiH za evropske integracije je rekao da je u FBiH za ovu komponentu predviđeno 64 miliona KM što će obuhvatiti oko 109.000 domaćinstava, a da će kategorije tih domaćinstava biti utvrđene programom utroška koji donosi Vlada Federacije, te da će se prijave podnositi na osnovu javnog poziva. Gradonačelnik Zijad Nišić je naveo kako u Brčko distriktu BiH u ovom segmentu ima oko 12.500 potencijalnih korisnika.

Zoran Lukač, pomoćnik direktora za upravljanje projektima i međunarodnu saradnju u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kao i Tatar i Nišić, pojasnili su i da će sredstava za poboljšanje energetske efikanosti biti dostupna za provođenje mjera poput zamjene vanjske ovojnice stambenih objekata ili sistema zagrijavanja i hlađenja u svrhu poboljšanja energetske efikanosti. Sredstva će biti distribuirana kroz javne pozive koje će provesti entitetski fondovi za zaštitu okoliša i životne sredine, kao i Vlada Brčko distrikta.

Iako će Energetski paket podrške EU Bosni i Hercegovini u potpunosti implementirati relevantne domaće institucije, Evropska unija će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu kroz tehničku asistenciju i reviziju utroška sredstava.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je krajem oktobra prošle godine predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na početku svoje posjete regionu. Vrijednost ukupnog Paketa iznosi 1 mlrd EUR bespovratnih sredstava, uključujući 500 mil EUR namijenjenih za neposrednu pomoć regionu. Dodatnih 500 mil EUR bespovratnih sredstava je namijenjeno kao srednjoročna i dugoročna podrška ulaganjima u postizanje energetske efikasnosti i energetske nezavisnosti, kroz unapređenje plinske i električne infrastrukture i interkonektora uključujući i LNG (ukapljeni prirodni plin).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.