NavMenu

Volkswagen ulazi na kinesko tržište električnih vozila sa automobilom više klase i investicijom od 1 mlrd USD

Izvor: Blic Petak, 21.04.2023. 11:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Nemački proizvođač automobila Volkswagen (Folksvagen ulaže oko 1 mlrd USD u Kinu za razvoj električnih automobila i puštanje vozila ciljano na viši deo tržišta.

Kompanija je ove nedelje na sajmu automobila u Šangaju objavila da ulaže oko 1 mlrd EUR (oko 1,1 mlrd USD) u razvojni i poslovni centar električnih automobila u Hefeju, gradu u blizini Šangaja koji je postao auto-centar.

Nemačke investicije u Kini porasle su za skoro 61% u prvom kvartalu u odnosu na pre godinu dana, saopštilo je u četvrtak kinesko ministarstvo trgovine. Sve u svemu, strane investicije u Kini porasle su za 4,9% na godišnjem nivou u prva tri meseca ove godine na 408,45 milijardi juana (59,33 mlrd USD).


Novi poslovni centar

Folksvagenovim novim poslovnim centrom će upravljati nova kompanija pod nazivom 100% TechCo i trebalo bi da bude pokrenuta 2024. sa više od 2.000 zaposlenih, navodi se u saopštenju proizvođača automobila.

Izvršni direktor novog entiteta biće Markus Hafkemajer, trenutno glavni tehnološki direktor Folksvagena u Kini, navodi se u saopštenju.

Uključivanjem lokalnih dobavljača u ranoj fazi razvoja proizvoda i integracijom tri Folksvagenova zajednička preduzeća u Kini, 100% TechCo može smanjiti vreme razvoja proizvoda i tehnologije za oko 30%, tvrdi proizvođač automobila.

________________________________________________________________________________________________________________
Kina je najveće svetsko tržište električnih automobila. U martu je prodaja luksuznih automobila porasla za 17% na godišnjem nivou - brže od povećanja od 0,3% za prodaju putničkih automobila, prema Kineskom udruženju putničkih automobila.
________________________________________________________________________________________________________________

Nova električna limuzina

Folksvagen je ove nedelje takođe održao svetsku premijeru svoje nove ID.7 limuzine. Potpuno električno vozilo trebalo bi da bude lansirano u Kini i Evropi ove jeseni, a u Severnoj Americi sledeće godine.

Vozila za Kinu proizvodiće se lokalno, dok će se vozila za Evropu i Severnu Ameriku proizvoditi u Nemačkoj, saopštio je Folksvagen.

Nemačka kompanija nije objavila cenu, ali je rekla da je ID.7 njen prvi potpuno električni automobil "za višu srednju klasu".

ID.7 bi trebalo da ima domet do 700 kilometara (435 milja) i uključuje tehnologije kao što su pomoć za promenu traka na autoputevima i parkiranje, navodi se u saopštenju.

Limuzina takođe ima "head-up" displej proširene stvarnosti - tehnologiju koja omogućava da se informacije o putu i automobilu prikažu vozaču kao projekcije na putu ispred. Folksvagen je prvi put predstavio ovu tehnologiju u svojim električnim modelima ID.3 i ID.4.

ID.7 je postavljen da dolazi sa panoramskim krovom čija se transparentnost može promeniti funkcijom sličnom ekranu osetljivom na dodir i glasovnom komandom, saopštila je kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.