NavMenu

Reciklaža Tetra Pak ambalaže - Srbija na svetskoj mapi pilot projekata

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.05.2023. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: Tetra Pak)

Kompanija Tetra Pak globalno je poznata po proizvodnji rešenja za obradu i pakovanje hrane, a o položaju ove kompanije govori i činjenica da je "tetrapak ambalaža" postala sinonim za višeslojnu kartonsku ambalažu za napitke, kako se ispravno naziva materijal koji svakodnevno koristimo.

Kao globalna kompanija, osnovana pre više od 70 godina, sa ciljem da "ambalaža štedi više nego što košta", Tetra Pak i dalje poštuje ovu filozofiju, danas u praksi sprovodeći svoj moto da "štiti što je dobro" kroz zaštitu hrane, ljudi i planete.

Ovakav pristup podrazumeva i integrisanje ciljeva održivog poslovanja u sve aspekte poslovanja ove kompanije, bilo da je reč o uštedama resursa i energije i povećanju efikasnosti u sopstvenom poslovanju, korišćenju obnovljivih i materijala dobijenih na biljnoj bazi u proizvodnji ambalaže, ili pomoći na putu ostvarenja ciljeva održivosti koja njihova rešenja pružaju klijentima. Svi ovi napori prepoznati su i od strane globalne poslovne zajednice sredinom 2021. godine, kada je kompanija Tetra Pak uvrštena na listu Top 50 lidera u oblastima održivosti i klimatskih promena.

(Foto: Tetra Pak)

Značaj reciklaže

Sveobuhvatni pristup održivosti kompanije Tetra Pak pored nabavke materijala i sopstvenih operacija uključuje i korak dalje – a to su aktivnosti koje se odnose na unapređenje procesa sakupljanja i reciklaže višeslojne kartonske ambalaže za napitke nakon njene upotrebe.

Iz upotrebljene višeslojne kartonske ambalaže, koja je na ispravan način odložena i koja je poslata na reciklažu mogu nastati brojni korisni proizvodi. Svi slojevi Tetra Pak ambalaže su reciklabilni, a ključno pitanje u vezi sa reciklažom Tetra Pak ambalaže, nije tehnologija ili kapaciteti za reciklažu, već, uspešnost procesa sakupljanja i upravljanja otpadom, od kog direktno zavisi obim ambalaže koji će biti poslan na reciklažu. Primera radi, u Srbiji je reciklaža Tetra Pak ambalaže moguća u postrojenjima Brzan Plast u Batočini i Feplo u Čačku, ali su kapaciteti obe ove fabrike danas nedovoljno iskorišćeni, upravo zbog izostanka dovoljne količine sakupljene upotrebljene ambalaže. Istovremeno, svedoci smo da građani sve češće traže način da ispravno postupaju sa kućnim otpadom, ali u brojnim lokalnim samoupravama nemaju mogućnost da to i realizuju.


Pilot projekti prikupljanja ambalažnog otpada

Problem efikasnog sakupljanja i odvajanja upotrebljene Tetra Pak ambalaže nije ekskluzivan samo za Srbiju – naprotiv, sa izuzetkom nekoliko država, koje se mogu pohvaliti značajnim stopama sakupljanja i reciklaže višeslojne kartonske ambalaže, kao što su Kanada ili Belgija, brojne privrede danas razmatraju unapređenja sistema i regulative upravljanja otpadom, koji bi na odgovarajući način odgovorili izazovima rastućeg zagađenja, ograničenosti prirodnih resursa i klimatskih promena.

(Foto: Tetra Pak)

Ono na šta su u kompaniji Tetra Pak u Srbiji posebno ponosni jeste i činjenica da se neki od pilot projekata prikupljanja ambalažnog otpada koje ova kompanija pomaže širom sveta sprovode i u Srbiji. Prvi takav projekat pokrenut je u Kragujevcu, sredinom 2021. godine, a od nedavno i građani Zrenjanina imaju mogućnost da na 12 lokacija u tom gradu na jednom mestu odlože limenke, staklenu, plastičnu, i Tetra Pak ambalažu, u sklopu projekta "Pametno recikliraj – Zrenjanin". Odlaganjem ambalaže obeležene "Recikliraj" nalepnicom i registracijom u aplikaciji, građani imaju mogućnost da ostvare popuste u lokalnim Idea i Roda marketima, kao i da dobiju neke od nagrada koje će svakog meseca neka od kompanija koja je partner projekta dodeliti najuspešnijim reciklerima. Narednog meseca, kompanija Tetra Pak će najvrednijim zrenjaninskim reciklerima dodeliti vredne poklon vaučere.

- Drago nam je da građani odlično reaguju na ovakve inicijative – navodi Tanja Basta, ekspert za održivo poslovanje za Istočnu Evropu kompanije Tetra Pak: - Ovo je još jedna od potvrda da je sveobuhvatan i savremen depozitni sistem za prikupljanje ambalažnog otpada, koji uključuje što više vrsta ambalažnog materijala i veličina pakovanja dobro prihvaćen od strane lokalne zajednice, i verujemo da bi uspostavljanje ovakvog sistema na nacionalnom nivou brzo dovelo do značajnog unapređenja stopa reciklirane ambalaže u Srbiji.

Pored zadovoljstva i motivacije građana, sveobuhvatni depozitni sistem, za čije uvođenje se zalaže kompanija Tetra Pak, omogućio bi niže troškove po jedinici odložene ambalaže, veće količine kvalitetnih sirovina koje bi bile dostupne reciklažnim postrojenjima i veću motivisanost za dalja ulaganja u ovu industriju, uz istovremeno ostvarivanje ciljeva cirkularne ekonomije. Na taj način, kroz buduću odgovarajuću zakonsku regulativu, Srbija bi imala priliku da uvođenjem modernog i efikasnog sistema upravljanja otpadom brzo dostigne ambiciozne ciljeve reciklaže upotrebljene ambalaže, koji za Tetra Pak ambalažu na evropskom nivou iznose 90% sakupljene i 70% reciklirane ambalaže do 2030. godine.

Sve tekstove iz tematskog biltena pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.