NavMenu

Kinezi traže podizvođače na 2. deonici Fruškogorskog koridora - Zemljani radovi na trasi od 10 kilometara i gradnja 8 mostova, završetak najkasnije do leta 2025.

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.04.2023. 13:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)Ilustracija
Kineska kompanija China road and bridge corporation Serbia koja gradi Fruškogorski koridor, raspisala je tender za podizvođače radova na 2 deonici ove saobraćajnice.

Predmet tendera su radovi na dve poddeonice i na izgradnji mostova i šipova.

Radovi na poddeonici 2.1 (Km25+025 do Km28+800), obuhvatiće zemljane radove, 4 rampe na petljama i dve devijacije puteva.

Reč je o pripremnim i zemljanim radovima koji podrazumevaju rušenje postojećeg asfaltnog kolovoza, skidanje površinskog sloja zemlje, izradu nasipa i pokrivnog sloja itd.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, očekuje se da zemljani radovi na ovoj poddeonici počnu u junu ove godine, a rok za završetak je 12 meseci.

Zemljani radovi radiće se i na poddeonici 2.4 - glavni put km28+800-km34+700 i uslužni put.

Početak radova i rok za završetak je isti kao kod prethodne poddeonice. Predmet tendera je i izgradnja 8 mostova na deonici (br. 1-3, 8-10 i 11-12), bez šipova, a na mostu br. 11 i bez prefabrikovanja nosača.
U tenderu se navodi da se očekuje da gradnja mostova br.1-3 počne u oktobru, a rok za završetak je 10 meseci.
Početak izgradnje mostova br. 8-10 se očekuje u junu s rokom od 5 meseci, dok će mostovi 11-12 početi da se grade u julu, a završetak je planiran u roku od 22 meseca.

Najzad, poslednji deo tendera odnosi na bušenje šipova i radove na potpornim zidovima na mostovima broj 8, 9 i 10.

Početak radova na šipovima na mostovima i potpornom zidu očekuje se u junu, a rok za završetak je 3 meseca.

Tender je otvoren za preduzeća i zajednička preduzeća registrovana u Republici Srbiji, a ponude se dostavljaju do 27. aprila.

Detaljnije OVDE.


Izgradnja Fruškogorskog koridora, motoputa dužine 47,7 kilometara na pravcu Novi Sad-Ruma, počela je u maju 2021. godine.

Put vredan 606 mil EUR podeljen je na 4 deonice, a druga deonica ide od Paragova do početka obilaznice Rume.

Projekat uključuje i gradnju tunela Iriški venac na Fruškoj gori dužine oko 3,7 kilometara, najdužeg tunela u Srbiji. Gradnja ovog tunela je u toku, kao i radovi na gradnji mosta preko Dunava kod Petrovaradina. Predviđeno je da na trasi Fruškogorskog koridora bude izgrađeno 46 mostova.

Fruškogorski koridor povezaće Koridor 10 i Koridor 4 i stvoriti najkraću vezu između Bosne i Rumunije.

Prema najavama, Fruškogorski koridor trebalo bi da bude završen do aprila 2025. godine.

Pogledajte i našu info-mapu Izgradnja auto-puteva i brzih puteva u Srbiji i regionu.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.