NavMenu

Norveške kompanije zainteresovane za potencijalne investicije u Srbiji u oblasti OIE

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.04.2023. 08:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / ColiN00B)Ilustracija
Razvoj obnovljivih izvora energije bile je tema sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasador Norveške Jerna Eugena Jelstada, koji je naglasio spremnost norveške strane da prenese Srbiji svoja iskustva u razvoju energetskog sektora i energetskoj tranziciji.

Preneo je i da postoji značajno interesovanje norveških kompanija za potencijalne investicije u Srbiji, posebno u oblasti OIE, navedeno je na sajtu Vlade.

Ambasador je potvrdio nameru Norveške da kroz bespovratna sredstva pomogne Ministarstvu rudarstva i energetike i Vladi Srbije u privlačenju lokalnih eksperata koji bi radili na energetskoj traniziciji i realizaciji reformi energetskog sektora.

Đedovićeva je istakla da je Srbija trenutno u ključnoj fazi kad je reč o postavljanju dugoročnih ciljeva za povećanje učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, ali i u momentu kad pravimo prve i izuzetno važne korake u reformisanju naših energetskih kompanija, koje treba da budu motor čitave privrede.

Prema njenim rečima, ljudi su ključni u sprovođenju promena, a Srbija ima izuzetne stručnjake u energetskom sektoru, čije su znanje i iskustvo dragoceni u procesu reformi.

- Iskustvo Norveške je značajno u sprovođenju naših ambicija, da unapredimo upravljanje državnim kompanijama i da povećamo našu energetsku nezavisnost korišćenjem sopstvenih energetskih resursa - ukazala je ministarka.

Ona je istakla da očekuje da uskoro u parlamentu budu usvojene i izmene Zakona o korišćenju OIE, koji su osnov za sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

- Investitori koji su prepoznali potencijale Srbije u oblasti OIE ovim unapređenjem regulative treba da dobiju stabilan i predvidljiv okvir za ulaganja, a da istovremeno sačuvamo stabilnost našeg elektroenergetskog sistema pri integraciji novih kapaciteta iz OIE - objasnila je Đedovićeva.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećem norveško-srpskom poslovnom forumu, koji će biti održan u ponedeljak, 24. aprila, i koji će okupiti značajan broj norveških investitora, od kojih su mnogi upravo iz energetskog sektora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.