NavMenu

Korak ka slobodnoj trgovini Srbije i Kine, puna primena od naredne godine - Potpisan prvi memorandum

Izvor: eKapija Sreda, 12.04.2023. 14:00
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je danas sa ministrom trgovine NR Kine Vangom Ventaom Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Momirović, koji boravi u poseti Pekingu, istakao da su eknomski odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou, a da je Srbija važan strateški partner Kine na Zapadnom Balkanu.

- Ovo je još jedan veliki korak u dodatnom jačanju naše ekonomije - rekao je ministar i dodao da je pre deset godina izvoz u Kinu iznosio šest miliona dolara, a da je prošle godine iznosio 1,3 mlrd USD.

On je ukazao na to da je jedan od glavnih zadataka u narednom periodu realizacija sporazuma o slobodnoj trgovini, čime će naše kompanije dobiti nove šanse na tržištu Kine, a sa druge strane i kineske kompanije napraviće još veće uspehe u Srbiji.

Ministar je naveo da se očekuje da će sledeće godine, kada ovaj sporazum stupi na snagu, naš izvoz premašiti iznos od dve milijarde dolara, što će biti pravi uspeh.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, Momirović je ujedno i završio trodnevnu posetu Kini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Da li će se isplatiti Nacionalni stadion? - Ministarstvo finansija naručilo studiju izvodljivosti

Ministarstvo finansija raspisalo je tender za izradu Studije izvodljivosti za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona na teritoriji gradske opštine Surčin u Beogradu. Nabavka obuhvata 3 faze. Prva, konceptualizacija, podrazumeva pregled ciljeva koji se žele postići razvojem Nacionalnog stadiona, prezentaciju okvirnog plana projekta, prikaz prihvaćenog rešenja za izgled stadiona i funkcije, analizu sadržaja i uporednih praksi,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.