NavMenu

RERI: Rio Tinto i dalje u postupku dobijanja dozvole za iskopavanje litijuma

Izvor: eKapija Utorak, 11.04.2023. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Angel DiBilio)
Kompanija Rio Tinto već više od dve godine pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji joj omogućava da započne sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, uprkos tome što uz zahtev nije priložila neophodnu dokumentaciju, saopštili su iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Kompaniji Rio Tinto, kako tvrde iz RERI-a, nedostaje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje je poništeno u januaru 2022. godine nakon što je donesena Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat.

- Tada je iz Vlade Srbije saopšteno da je stavljena tačka na projekat Riо Tinta u Srbiji i da će svi nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu pomenutog Prostornog plana i staviti van snage akte donete radi realizacije projekta. Ipak, Ministarstvo rudarstva i energetike do danas nije prekinulo postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje, već je tokom dve godine, ne navodeći jasne razloge, čak 11 puta produžilo rok kompaniji da dopuni dokumentaciju - navode u saopštenju.

- Ministarstvo rudarstva i energetike bilo je dužno da zahtev za eksploataciono polje odbije, jer ne postoje opravdani razlozi za produžavanje rokova. Rio Tinto ne poseduje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, jer je ono poništeno u januaru prošle godine. Iako je kompanija podnela tužbu Upravnom sudu na odluku o poništaju, to ne predstavlja opravdani razlog za produženje roka za dopunu dokumentacije - navodi Hristina Vojvodić, pravni savetnik iz RERI-ja.

RERI je, podsećaju, u martu ove godine podneo izjavu o stupanju u ovaj spor na strani Vlade Republike Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Srbija do Mediterana - Posle čačanskog kivija, u Obrenovcu rodila maslina

Klima u našoj zеmlji poslеdnjih godina svе višе podsеća na mеditеransku što jе, izglеda, dobro za ljubitеljе južnog i tropskog voća. Poslе kivija koji jе rodio u Čačku i dajе prinos i do 200 kg godišnjе, rodilе su i bananе. Pomorandžе i limun vеć kao da su domaćе voćkе, ali niko nijе očеkivao da

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.