NavMenu

Montenegroberza može da realizuje emisiju državnih obveznica

Izvor: Mina Ponedeljak, 10.04.2023. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Geralt)
Montenegroberza ima sve tehničke, zakonske i stručne kapacitete da realizuje emisiju državnih obveznica ukoliko se Vlada odluči da se tokom godine zaduži na taj način.

Izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, kazala je da oni imaju sve kapacitete da taj posao uspješno realizuje za potrebe države, prenosi portal RTCG.

Država o emisiji obveznica razmišlja, jer se Vlada nedavno kod Deutsche banke zadužila 100 mil EUR, po dvocifrenoj kamatnoj stopi, dok građani i privreda u bankama imaju rekordnu štednju na koju je kamatna stopa oko tri odsto.

Da je taj model zaduženja povoljnii od uzimanja kredita kod banaka potvrđuje i iskustvo Hrvatske.

Predstavnica Zagrebačke berze Sanda Kuhtić Nalis rekla je da je interes bio enorman.

- Zapravo bilo je predviđeno izdanje milijarde EUR. Građani su upisali 1,34 mlrd EUR, a institucionalni investitori 515 miliona. Kapitala očito ima i on je spreman na mobilizaciju kada se građanima ponude interesantne investicijske opcije kao što je bila ova - navela je Kuhtić Nalis.

U Montenegroberzi očekuju da će slično interesovanje biti i u Crnoj Gori. Oni smatraju da nije zahvalno licitirati po kojoj bi kamatnoj stopi oni koji imaju štednju u crnogorskim bankama bili spremni da kupe državne obveznice, ali su sigurni da to ne bi moglo da ugrozi likvidnost bankarskog sektora.

- Ovo je nasuprot prilika da sredstva ostanu u Crnoj Gori, u našim tokovima i da podstaknu našu aktivnost. Ovdje imamo samo transfer sredstava iz banaka ka trezoru države i to je veliki pokretač, osnova za dobru privrednu aktivnost - kazala je Vučinić.

I dok se rast privredne aktivnosti u Hrvatskoj nakon emisije državnih obveznica tek očekuje, na Zagrebačkoj berzi već bilježe pozitivne pomake na tržištu kapitala.

- Bio je važan taj jedan edukativni aspekt. Mnogim građanima je ovo prvi susret sa investiranjem na jedan niskorizičan način, susret sa odgovornim i samostalnim upravljanjem svojim finansijama i podsticaj za upoznavanje sa drugim finansijskim instrumentima - kazala je Kuhtić Nalis.

Države obveznice u Crnoj Gori prvi put su uspješno emitovane 2004. godine, a potom i 2019. pa bi najavljena treća emisija bila novi test povjerenja građana i investitora u crnogorski finansijski sitem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.