NavMenu

Promene u EPS-u - Šta donosi novi statut?

Izvor: RTS Nedelja, 09.04.2023. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Sebaonflames)Ilustracija
Cilj promene statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je da se uvede red u poslovanje i da od gubitaša postane kompanija koja zarađuje. I predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade kategorički tvrde – nema privatizacije Elektroprivrede Srbije. U javnosti su se pojavile primedbe da novi statut EPS-a nije dovoljno jasan.

Vlada je usvojila novi statut EPS-a, a kada bude objavljen u Službenom glasniku, sledi registracija preduzeća u APR-u kao akcionarskog društva. Uz tu promenu EPS bi trebalo da dobije profesionalni menadžment koji će obezbediti i bolji rad i zaradu.

- Hoće li tako biti, videćemo. Nema više usvajanja raznoraznih okvira, planova od strane Vlade: unutrašnje organizacije, broja zaposlenih, visina plata – to je mnogo bolja stvar. Do sada je primarna funkcija EPS-u bila delatnosti od opšteg interesa. Sa prelaskom u drugu pravnu formu, u akcionarsko društvo, primarni cilj će biti sticanje dobiti – to je velika razlika - navodi Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta u Beogradu.

Ima primedbi da statut nedovoljno precizira – šta je AD EPS delatnost od opšteg interesa.

- Proizvodnja i trgovina električnom energijom nije više delatnost od opšteg i javnog interesa, ali jeste garantovano snabdevanje koje se pruža domaćinstvima i malim kupcima, jeste javna usluga i EPS pruža tu javnu uslugu. Ima licencu do 2026. da pruža tu uslugu. Ne postoji drugi trgovac koji ima taj kapacitet i koji bi mogao to da radi. Tako da će EPS nastaviti to da radi i tu ne treba da budemo mnogo zabrinuti - naglašava Željko Marković, lider za energetiku u Deloitte-u.

AD EPS biće organizovan po Zakonu o privrednim društvima. U javnosti ima i kritika da više nema obavezu podnositi finansijski izveštaj i da prestankom primene Zakona o javnim preduzećima prestaju i obaveze Zakona o javnim nabavkama, što otvara mogućnost korupcije.

- Prema članu 15 Zakona o javnim nabavkama, na svako trošenje javnih sredstava iz budžeta Republike Srbije mora da se primeni Zakon o javnim nabavkama, to znači i u slučaju Elektroprivrede Srbije. Takođe, ako se radi o projektima Elektroprivrede Srbije koji se finasiraju sredstvima međunarodnih kreditora, primeniće se međunarodna pravila o javnim nabavkama. Dakle, svako trošenje javnih sredstva da li od građana Republike Srbije ili od poreskih obveznika EU biće strogo kontrolisano i biće primenjena pravila o javnim nabavkama - navodi Veljko Kovačević, posebni savetnik Ministarstva rudarstva i energetike.

I struka je saglasna – kontrola i transparentnost poslovanja prioritet su kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti koje su urušavale EPS. Zato je važno i što će u Nadzornom odboru sedeti predstavnik zaposlenih. Iz Vlade poručuju da promena pravne forme EPS-a ništa ne menja u promeni cene struje – saglasnost će i dalje davati Agencija za energetiku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Rušenje dela Pančevačkog mosta od Bogoslovije do reke i gradnja nove konstrukcije mogli bi da počnu sledeće godine

Posle 60 godina, Pančevački most je konačno na listi prioriteta za rekonstrukciju. Prema najnovijim planovima, deo mosta od Bogoslovije do reke biće srušen, a ukoliko budu obezbeđena sredstva, radovi bi trebalo da počnu 2025. godine. Za samo jedan sat u popodnevnom špicu gotovo 6.000 vozila pređe preko Pančevačkog mosta. Godinama se govori o njegovoj rekonstrukciji, ali upućeni tvrde da nikada nije bio na listi prioriteta. U

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.