NavMenu

Na Plavskom jezeru predviđeni turistički objekti visoke kategorije - U planu i šetalište, biciklističke staze, novi gradski trg i istraživački centar

Izvor: eKapija Petak, 07.04.2023. 12:41
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Tomas Laburda)
Vlada Crne Gore donijela je odluku o izradi Detaljnog urbanističkog plana Plavsko jezero, a cilj je obezbijediti da se ovaj važan prostorni, ekonomski i društveni resurs usmjereno i kontrolisano razvija, koristeći na održiv način stvorene potencijale.

Kako je saopšteno, plan će se raditi u skladu sa rezultaima Studije zaštite Plavskog jezera, kao resursa koji treba valorizovati i kroz privredno održiv ribolov - mrestilišta i kavezni uzgoj ribe.

- U okviru turističke namjene, programskim zadatkom je predviđeno planiranje turističkih objekata visoke kategorije, savremeno oblikovanih i uklopljenih u ambijent - navodi se u saopštenju.

Prilikom izrade planskog dokumenta vodiće se računa o smjernicama kojima je predviđeno planiranje - javno dostupne obale izgradnjom šetališta oko jezera sa adekvatnim pejzažnim uređenjem, biciklističke staze oko jezera, otvorenog javnog prostora - novog gradskog trga u zahvatu plana u zonama turizma, kao i naučno-istraživačkog centra.

- Posebna pažnja će se posvetiti povezivanju nove gradnje oko jezera sa urbanom matricom starog gradskog jezgra. Neće se planirati građenje ispod 911 m nadmorske visine, kao kote plavljenja jezera 2010. godine, što se procjenjuje kao stogodišnji maksimum - zaključuje se u saopštenju.

Vlada je donijela i odluke o određivanju rukovodioca izrade DUP-a Plavsko jezero i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za njegovu izradu.

Kako je na sjednici Vlade kazao Admir Šahmanović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, posredstvom Eko fonda su obezbijedili sredstva za pripremu projektne i tenderske dokumentacije za zaštitu i valorizaciju jezera, tako da su sve aktinovsti usmjerene ka njegovom očuvanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.