NavMenu

EAR pomaže modernizaciju graničnih prelaza "Horgoš", "Batrovci" i "Preševo"

Izvor: Ekonometar Sreda, 09.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Novi granični prelaz  ``Horgoš`` trebalo bi da bude dovršen do kraja marta 2005. Ovih dana se donosi odluka ko će izvoditi radove na graničnom prelazu ``Batrovci`` koji bi trebalo da počnu za mesec-dva, i na graničnom prelazu Preševo, gde, najverovatnije na leto,  počinje izgradnja koja će  trajati oko 15 meseci. 

 

Izgradnja graničnog prelaza ``Horgoš`` je u završnoj fazi. Građevinska direkcija Srbije  je kao investitor ispred Vlade Republike Srbije juna 2003 godine preuzela obavezu izgradnje ovog novog graničnog prelaza. Izgradnju  finansira Evropska agencija za rekonstrukciju sa 9,2 mil EUR, dok  Republika Srbija u realizaciju ovog projekta ulaže 150 mil din i to za: rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, opremu unutar kompleksa i infrostrukturu van kompleksa ( vodovod, kanalizacija, električne instalacije, toplovod i slično). Izvođač radova je konzorcijum dve mađarske firme  ``Konzorcijum E-75 Horgoš`` iz Budimpešte (koji se sastoji od kompanije ``Meliepito`` iz Budimpešte i kompanije ``Kejc`` iz Kečkemeta). Poslove nadzora obavlja francuska firma ``BCEOM`` u saradnji sa našim  ``CIP-om".

 

Na graničnom prelazu ``Batovci`` prema Hrvatskoj biće srušeni postojeći objekti, a potom sledi postavljanje montažno-demontažnih objekata površine po 140 m2 u kojima će biti kancelarije neophodne raznim službama na granici. Granični prelaz je zajednička investicija Evropske agencije za rekonstrukciju i Vlade Srbije koja je  imenovala Građevinsku  direkcije Srbije za investitora radova. Za izgradnju graničnog prelaza u celosti, neophodno je obezbediti 7,9 mil EUR.  Projekat će se odvijati u dve faze. U prvoj fazi za koju je Evropska  agencija za rekonstrukciju  obezbedila oko 4,4 mil EUR (3,9 za  radove i 0,5 za opremu), prvo će biti uređen putnički i deo robnog terminala. Potom sledi druga faza kompletiranja robnog terminala koja je finansirana od  repuličke vlade.  Za potrebe putničkog terminala biće izgrađeno 12 saobraćajnih traka (8 za putnička vozila i 4 za autobuse ) sa savremenom vertikalnom signalizacijom. Autobuski saobraćaj će  se odvijati preko obodnih saobraćajnih traka u putničkom terminalu i to po dve trake za ulaz i dve trake za izlaz iz zemlje. Za kamionski saobraćaj na izlazu iz zemlje, biće izgrađene dve saobraćajne trake, uz napomenu da, ukoliko se u budućnosti ukaže potreba, projekat predviđa i izgradnju treće saobraćajne trake. Ukupan kapacitet parking prostora za kamione sa prikolicom i šlepere je 50 parking mesta.

 

Iskustva stečena na graničnom prelazu ``Batrovci`` biće preneta na ``Preševo``. I tamo  će radovi biti obavljeni u više faza. U prvoj će biti rekonstrukcija putničkog terminala i dela teretnog (kamionskog),  a u drugoj kompletiranje svih ostalih službi. Za prvu fazu Evropska agencija za rekonstrukciju je izdvojila  3,9 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.