NavMenu

Uprava aerodroma Morava najavljuje proširenje

Izvor: Beta/eKapija Sreda, 05.04.2023. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: S.Petrović / eKapija)
Uprava aerodoroma Morava, koji se nalazi u mestu Lađevci između Čačka i Kraljeva, najavila je njegovo proširenje izgradnjom parkinga, tehničkog bloka, robno-transportne zone, odnosno kargo centra i pristanišnog platoa.

Kako je prenela Beta, u planu je da ti objekti na aerodromu, na prostoru od oko 42.000 kvadratnih metara, budu opremljeni odgovarajućim sistemima neophodnim za funkcionisanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

Aerodorom "Morava" izgrađen je 1967. godine kao vojni, a od 2019. godine funkcioniše kao civilni, čime je postao treći komercijalni aerodrom u Srbiji, posle Beograda i Niša.

Aerodorom trenutno ima pristanišnu zgradu površine oko 5.000 kvadratnih metara koja je opremljena za dolazak i odlazak jednog aviona čiji je kapacitet do 189 putnika.

Sa tog aerodroma odvija se avio saobraćaj sa Istanbulom i sezonski sa Solunom i Tivtom.

Podsetimo, Aerodromi Srbije raspisali su krajem 2021. godine Aerodromi Srbije javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za gradnju platforme, rulne staze za kretanje po platformi, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne sabraćajnice, perimetarskog puta i drugih internih saobraćajnica, parkina za posetioce i zaposlene na aerodromu, kao i parterno uređenje, gradnju tehničkog bloka i ograde perimetra aerodroma, uz opremanje specijalizovanim sistemima neophodnim za funkcionisanje civilnog vazdušnog saobraćaja na Aerodromu.

Posao su tada dobile firme VS Infra Design doo Beograd, Infoplan Aranđelovac, ELGRA VISION Beograd, Energoprojekt Industrija Beograd i NEO Aerodromes Engineering Beograd.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.03.2024.  |  Saobraćaj

Osam novih polazaka do železničke stanice za stanovnike Beške i Čortanovaca

Zahtev da se železnička stanica Čortanovci vrati na mesto gde je nekad bila je nerealan i nemoguć zbog reljefnih i tehničkih mogućnosti izgradnje brze pruge, saopšteno je ranije iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na ovo je podsetio predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak na sastanku na kome je prihvaćena inicijativa meštana da se još jednom uputi molba za novo tumačenje, koje bi podrzumevalo zaustavljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.