NavMenu

Uspostavljena saradnja između Vojvodine i kineske Provincije Henan

Izvor: eKapija Utorak, 22.03.2011. 09:08
Komentari
Podeli

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić sa saradnicima, bio je domaćin delegaciji kineske provincije Henan, koja je u dvodnevnoj poseti našoj zemlji. Tom prilikom, predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i potpredsednik Političkog saveta Vlade kineske provincije Henan Gong Likun potpisali su Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između AP Vojvodine i provincije Henan, a zatim posetili novosadsku "Agrovojvodinu - Mahenizaciju", u kojoj je, u saradnji sa kineskom fabrikom traktora i poljoprivredne mehanizacije "Yto" pokrenuta proizvodna linija za montažu traktora "Yto".

Prilikom susreta u Vladi Vojvodine, delegacije Vojvodine i Henana - jedne od ekonomski najjačih kineskih provincija sa oko 100 miliona stanovnika, razgovarali su o mogućnosti saradnje, pre svega u oblasti ekonomskih odnosa, trgovine, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i o saradnji univerziteta.

- U skladu sa tradicionalno dobrim i prijateljskim vezama Srbije i Kine i na osnovu dosadašnjih pozitivnih iskustava u regionalnoj saradnji sa kineskim provincijama, nama u Vojvodini veoma je važno da se uspostavi saradnja sa provincijom Henan. Na osnovu podataka o osnovnim karakteristikama Vojvodine i Henana, ima dovoljno prostora za ispunjavanje potpisanog dokumenta nizom konkretnih projekata u različitim oblastima, posebno u oblasti privrede i poljoprivrede - izjavio je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i poželeo dobrodošlicu delegaciji provincije Henan.

U drugom delu posete, delegacija iz Henana imala je prilike da se upozna sa proizvodnjom traktora brenda "Yto" u Novom Sadu, u pogonu "Agrovojvodine Mehanizacije", koja se ostvaruje na osnovu zajedničkog projekta ove novosadske firme i kineske "Yto Grupe" sa sedištem u provinciji Henan.

Prvi plod saradnje Pokrajine Vojvodine i Provincije Henan jeste ovaj pogon, a to je prva kineska proizvodna investicija na teritoriji Srbije. Ona je višestruko značajna, naglasio je Pajtić, kako zbog toga što će zapošljavati ljude u samoj fabrici, s tim da će se broj zaposlenih povećavati u periodu koji je pred nama u skladu sa planiranim razvojem proizvodnje.

Drugi pozitivni efeketi proizilaze iz činjenice što će u proizvodnju delova za traktore biti uključeno desetak kooperanata, kao što su "Rumaguma", "Prva petoletka" i drugi, kao i iz razvitka maloprodajne mreže, što će sve doprineti povećanom zapošljavanju u različitim oblastima. Pored toga, u pozitivne efekte ove srpsko-kineske saradnje spada i to što će ova fabrika izvoziti u druge evropske zemlje i, na taj način, ostvarićemo pozitivan izvozni bilans.

Na kraju, ne manje važne efkete imaće i na našu poljoprivredu, budući da su traktori koji će ovde biti proizvedeni mnogo jeftiniji nego slični traktori drugih proizvođača na našem tržištu. Kompanija "Yto" je najveći kineski proizvođač traktora i druge poljoprivredne mehanizacije i jedan od lidera na tržištu Azije. Prema rečima Dragana Krstina, direktora "Agrovojvodine - Mehanizacije", 2009. godina je bila ključna u saradnji sa "Yto Grupom" započetom 2004. godine, jer je potpisan ugovor o izgradnji proizvodne linije, koja je prošle godine i počela sa proizvodnjom malih "Yto" traktora. U traktore se ugrađuje savremena zapadna oprema i plan je da se, po pribavljanju određenog sertifikata, traktoru prodaju i u Evropskoj uniji. Cilj investicije je da se proizvede traktor pod imenom "Yto", koji bi imao srpsko poreklo.

Realizaciju ovog projekta podržao je Fond za podršku investicija u Vojvodini - VIP Fond. Prema rečima direktora VIP Fonda Branislava Bugarskog, podrška koja je pružena ovima kompanija ogleda se, pre svega, u rešavanju poteškoća sa pojedinim regulativama carinskog sistema u Srbiji. Investitorima iz Kine omogućen je nesmetan rad i proizvodnja traktora u Vojvodini, koji će biti i za izvoz u EU. Investitoru je obezbeđen i kontakt sa potencijalnim domaćim kooperantima, koji bi proizvodili komponente za "Yto" traktore.

Naime, do sada je u pogonu u Novom Sadu montirano nekoliko serija traktora od komponenti dopremljenih Kine. Cilj je, međutim, da se mnoge komponente za ovaj traktor proizvode u Srbiji i zemljama u okruženju, ne samo kako bi se dosegli potrebni standardi već kako bi se u jednom trenutku dobilo i domaće poreklo proizvoda. U maju 2011. godine započeće proizvodnja traktora "Yto" u Novom Sadu koji su namenjeni za izvoz u EU.

Planiran kapacitet proizvodnje je oko 1.000 traktora godišnje. U fabrici će biti zaposleno oko 50 ljudi, dok će mnogo veći efekat zapošljavanja biti ostvaren kod domaćih kooperanata.

U delegaciji AP Vojvodine bili su potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor, potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za regionalnu i međunarodnu saradnju Boris Barjaktarović i direktor VIP Fonda Branislav Bugarski.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.