NavMenu

Cetinje dobija modernu sportsku dvoranu - Za izradu glavnog projekta i izgradnju 8,34 mil EUR (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 28.03.2023. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: BIRO 81000/Idejno rješenje)
Na Cetinju će se graditi moderna sportska dvorana, a Prijestonica je za za realizaciju ove investicije raspisala tender čija je vrijednost 6,9 mil EUR bez, odnosno 8,34 miliona sa uračunatim PDV-om.

Kako se može vidjeti, javni poziv odnosi se na izradu glavnog projekta i izgradnju sportske dvorane po principu "projektuj i izgradi".

Tender je otvoren do 27. aprila, a više informacija možete vidjeti OVDJE.

Rok izvršenja ugovora je 29 mjeseci od dana zaključivanja ugovora i obuhvata rok za izradu glavnog projekta, te rok za njegovu reviziju, kao i period gradnje.

Glavni projekat potrebno je izraditi na osnovu idejnog rješenja koje je izradio BIRO 81000 iz Podgorice, koji je pobijedio na konkursu koji je raspisala Prijestonica.

(Foto: BIRO 81000/Idejno rješenje)
U projektnom zadatku navodi se da je predviđena gradnja sportske hale čija će spratnost biti visoko prizemlje, a gradiće se na parceli površine 5.500 m2.

Broj mjesta za posjetioce je minimum 2.408, od čega minimum 2136 fiksnih, dok preostala mjesta mogu biti ostvarena na četvrtoj strani terena kao teleskopske tribine, kako je i dato Iidejnim rješenjem.

Planirana je i gradnja podrumske etaže u okviru koje će biti prostor za smještaj pomoćnih prostorija, svlačionica, tuševa, prostorije za potrebe administracije kao i prostorije poslovno-komercijalnog sadržaja. Uz navedene sadržaje projektovati sve pomoćne i tehničke prostorije, prateće prostore i sadržaje neophodne za funkcionisanje i održavanje objekta i instalacija i neometan rad zaposlenih i boravak posjetilaca.

Sadržaj objekta i prilaze objektu prilagoditi za pristup, upotrebu i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom, a sve u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom

(Foto: BIRO 81000/Idejno rješenje)
Dakle, navodi se u projektnom zadatku, potrebno je projektovati sportsku dvoranu, tribine minimum sa tri strane terena, od čega su dvije duže strane. Vip sektor na tribinama (64 dato idejnim rješenjem, odnosno minimum 55 mjesta) sa VIP sobom (55 mjesta) i dio za medije na tribinama (16 mjesta dato idejnim rješenjem, to jest ispoštovati minimum 15 mjesta).

Takođe, objekat treba da ima četiri svlačionce površine od 30 do 35 m² sa najmanje šest do osam tuševa i dvije čija će površina biti 16 m², prostorije za sudije i komesare, ambulanta sa neophodnim sadržajem i prostorija za doping kontrolu sa čekaonicom i toaletom za testiranje, prostorije za redare, te dio za osobe sa posebnim potrebama.

Na dijelu između svlačionica i terena potrebno je obezbijediti mix zonu i flash zonu za novinare. Takođe, objekat treba da ima poseban ulaz za igrače i službena lica, press centar sa salom za konferenciju koji je potrebno opremiti kompletnim projekcionim i audio sistemom kapaciteta oko 50 mjesta, koji bi se koristio i za sastanke sportskih klubova i kao prostorija za novinare.

(Foto: BIRO 81000/Idejno rješenje)
Potrebno je projektovati i kancelarijski i dio za sastanke, službene prostorije za četiri sportska kluba, kafe bar, odvojene toalete za publiku itd.

Hala mora imati i parking prostor za automobile, četiri autobusa, ambulantno vozilo, vatrogasno vozilo, parking za lica smanjene pokretljivosti, kao i parking za bicikla.

Potrebno je i uređenje terena sa planiranjem partera i zelenih površina sa definisanim položajem urbanog mobilijara;

- Planirati i ugradnju fotonaponskih panela na način da se pokriju godišnje potrebe objekta za električnom energijom, zatim dva elektronska semafora i konstrukciju za mreže iza golova, sistem grijanja, hlađenja, ventilacije, sprinklera i odvođenja dima, neophodno osvjetljenje, sistem za ozvučenje, kao sve druge instalacije navedene u projektnom zadatku. Objekat mora imati i protivpožarni sistem, te poslovne prostore - stoji u dokumentu.

Fotogalerija
Sportska dvorana Cetinje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.