NavMenu

Dekoratvni element enterijera - Lajsne

Izvor: PR Utorak, 28.03.2023. 09:25
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Unsplash/Toa Heftiba)Ilustracija
Sve one tanke, uzane daščice, letvice i gredice skloni smo da nazivamo lajsnama. Veoma dobro vam je svima poznato gde sve možete da postavite lajsne. Ali, da li je baš toliko jednostavno?

Lajsne su, po definiciji svi oni ukrasni delovi koji se postavljaju oko vrata i prozora, na podove, zidove uglavnom navođeni dnom i vrhom zida, naograde, uopšteno rečeno lajsne predstavljaju prelaz između građevinskih elemenata. Savremene lajsne su specijalne profilne trake koje se mogu višenamenski postavljati. Od njih mogu da se prave veoma kvalitetni i efektni ramovi, mogu se, dekoracije radi, postavljati horizontalno i vertikalno po zidovima i što vam vaša mašta i ukus nalažu, lajsne vam to mogu omogućiti.

Lajsne su vremenom osavremenjavane, mada se kao građevinski i dekorativni elementi koriste od kada ljudi imaju potrebu da ukrase ili modernizuju svoje domove, znači par hiljada godina, sudeći po arheološkim ostacima kuća i nastambi uopšte.

Lajsnama se veoma lako mogu zamaskirati nedostaci, neravni sastavi zidova, plafona, podova i svih prelaza sa površine na površinu. Lajsne se najčešće koriste kao ukrasni dodaci – na primer, ukrasne lajsne na vratima koje istovremeno mogu poslužiti da prikriju dihtunge.

Ukrašavanje zidova lajsnama nije ništa novo. Potrebno je samo da detaljnije predočite kako želite da ih rasporedite u prostoru – dobrim rasporedom i ugradnjom lajsni prostor može da se vizuelno proširi, ma koliko u osnovi bio mali. Takođe se može vizueno spustiti izrazito visok plafon.

Savremene tehnologije na tržište su donele lajsne izrađene od različitih materijala – drveta, metala, plastike, pleksiglasa, u raznim bojama i nijansama, presvučene dezeniranim materijalima, sa uzorkom drveta. Izbor je ogroman i u zavisnosti od mesta i namene, razlikuju se i performanse lajsni. Ipak, namena je ona koja će opredeliti izbor, kupovinu i montažu lajsni. Izbor je zaista impresivan, pa ćete lako odabrati i svom enterijeru prilagodite upravo ono što vam se dopada i postići upravo onaj efekat uz pomoć lajsni kojem težite.

Lajsne se veoma lako ugrađuju na skoro svaki tip podloge. Njihova ugradnja ne zahteva neko preterano stručno znanje, samo pedantno i precizno merenje, sečenje i polaganje na označena mesta na podlozi. Na ovaj način možete ukrasiti i one najmanje prostore, razmake koji bi bez lajsni ostavljali utisak nedovršenog posla.

Na našem tržištu prodaju se lajsne u nekoliko klasa kvaliteta, u zavisnosti od materijala od kojih su proizvedene. Postavljanjem visokokvalitenih lajsni atraktivnih i u skladu sa stilom enterijera postiže se efekat glatkog prelivanja površina jedne u drugu. Na taj način dobija se efekat jedinstvene celine, bez očiglednog deljenja prostora.

Bezmalo sve lajsne koje se kod nas proizvode imaju na poleđini kanale uz pomoć kojih ćete mnogo lakše organizovati razne komunikacione sisteme i sakriti mnoštvo žica, koje baš i nisu privlačne.

Bilo da želite da lajsne postavite na drvenu podlogu, gipsanu, suvi zid, tapete i skoro sve tipove podloge, lajsne kada se kvalitetno postave, pouzdano stoje i dobro se drže podloge. Izrađene od najkvalitetnijih materijala, lajsne mogu trajati dugi niz godina.

Jedna od osnovnih prednosti lajsni je da ne plesnive i otporne su na gljivice. Na prašinu nisu pa ih je potrebno čistiti i dezinfikovati. Obratite posebnu pažnju na široke lajsne, one privlače više prašine pa ih je potrebno češće čistiti.

Većina savremenih lajsni je veoma otporna na uticaj vlage. One najkvalitetnije u stanju su da izdrže i visoke i niske temperature. Lajsne nisu podložne osipanju, krunjenju, truljenju i propadanju. Lajsne, bez obzira od kog materijala su proizvedene nisu teške. Upravo zato što su lagane ne predstavljaju opterećenje ni rizik kada se postave na zidove ili plafon.

Svojim dizajnom lajsne su tanke i uske. To znači da ne podnose mehaničko opterećenje ni naprezanje. Lako se lome pa je potrebno da njima vrlo oprezno rukujete. Nije teško pronaći odgovarajući alat za montažu lajsni i time smanjiti rizik od njihovog oštećenja. Potrebno je da lajsne čuvate i ne izlažete otvorenom plamenu. Prvo, oštetiće se i ogoreti. Drugo, ogorevanjem će ispustiti toksične supstance u okolni prostor a to je nešto što želite da izbegnete.

Kao što je izbor modela i tipova, dizajna, boja, nijansi, uzoraka i dezena lajsni veoma velik, slično je i sa rasponom cena. Različite klase, različiti materijali, različite dimenzije diktiraju i različite cene, mada lajsne nikada nisu bile a ni sada nisu preterano skupe i nedostižne. Nije teško uporediti cene i pronaći one koje vam apsolutno po svemu odgovaraju.

Preporuka je da uzmete papir i olovku i nacrtate šta je to što lajsnama želite da postignete. Koliko materijala vam je potrebno za realizaciju svoje ideje znaćete tek kada dobro izmerite i na papir prenesete svakidetalj svoje zamisli. Tada posetite mirandre.com. Pretražite ovaj sajt detaljno, čak iako vam za pretragu treba nešto više vremena. Prodavnice, prodajni i izložbeni saloni, distributeri, radionice, servisi, sve je na jednom mestu. Sve pouzdane informacije, od adresa, kontakata, informacija vezanih za lajsne i načine proizvodnje, do mogućnosti transporta i montaže, obaveznih fotografija i cenovnika, slobodno se poslužite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.