NavMenu

Velike pohvale za javne beležnike Srbije na skupu notara u Berlinu

Izvor: Politika Ponedeljak, 27.03.2023. 18:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici javnih beležnika Srbije pohvaljeni su na skupu notarijata Jugoistočne Evrope u Berlinu za brz napredak profesije, razvoj mreže i posebno za digitalizaciju postupaka koji se obavljaju u javnobeležničkim kancelarijama, uz ocenu da srpski notarijat beleži najbolje rezultate u regionu i da brzo dostiže razvijene notarijate Evrope.

Na skupu notarijata Jugoistočne Evrope, u organizaciji Savezne notarske komore Nemačke, predsednik Javnobeležničke komore Srbije (JKS) Srbislav Cvejić i član izvršnog odbora JKS Sava Dedajić prezentovali su rezultate rada javnih beležnika u Srbiji i tom prilikom ukazali da javni beležnici Srbije imaju direktan pristup brojnim registrima što omogućava da postupke sprovode efikasno.

- Prikazali smo pravu sliku našeg rada, uz činjenicu da je nama, zahvaljujući servisnoj magistrali Ministarstva pravde Republike Srbije, omogućen pristup katastru nepokretnosti, registrima Agencije za privredne registre, registru Narodne banke Srbije, zatim Fonda za socijalno osiguranje, registru prebivališta i boravišta MUP-a Srbije - rekao je Cvejić za Politiku, po dolasku sa skupa u Berlinu.

Prema njegovim rečima, u Berlinu je prezentovana i aplikacija E-notar, koju je izradila Pošta Srbije, kao rezultat saradnje Javnobeležničke komore Srbije, Ministarstva pravde i francuskog notarijata, a kojoj je prva namena digitalno arhiviranje javnobeležničke građe.

Aplikacija E-notar je završena i ovih dana će biti instalirana u nekoliko javnobeležničkih kancelarija, u test fazi, do donošenja propisa koji će normativno urediti oblast arhiviranja u digitalnom obliku, precizirao je Cvejić.

Posebne pohvale javni beležnici su dobili upravo od Saveznog nemačkog notarijata zbog brzog razvoja ove aplikacije, a koja čak može da posluži i kao primer nemačkoj komori, koja ove godine kreće u proces digitalizacije arhive javnobeležničke građe, u notarskim sistemu starom 140 godina.

Javni beležnici Srbije od uvođenja notarskog sistema u naš pravni poredak, 2014, godine, intenzivno sarađuju sa Saveznom notarskim komorom Nemačke, što je formalizovano Memorandumom o saradnji, posebno u oblasti digitalizacije postupaka i pristupima registrima koji su javnim beležnicima potrebni za efikasnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.