NavMenu

Region i baterije za eVozila - Srbi razvijaju proizvodnju LFP baterija, Slovenci otvaraju Battery center

Izvor: eKapija Nedelja, 26.03.2023. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / kaboompics)
U Beogradu je ove nedelje održana Prva baterijska konferencija u organizaciji slovenačke kompanije Emobility i srpskog partnera "Vozim na struju". U srpsku prestonicu su došli vrhunski stručnjaci iz svojih oblasti, od ekologije baterija, inženjeringa, hemije, reciklaže, proizvodnje..., i svi su se složili da je prelazak na e-mobilnost neophodan i ovom regionu, jer drugog puta nema, saopštili su organizatori.

- Postalo je jasno da baterije postaju svojevrsni centar energetske tranzicije, što je neophodno, čak i u Srbiji, pošto je Beograd jedan od najzagađenijih gradova na svetu - rekao je predsednik kompanije Emobilti Primož Lemež, koji je dodao da je najveći uspeh konferencije to što su se stručnjaci iz zemalja učesnica međusobno povezali i dogovorili neke zajedničke projekte.

Alen Šagolj iz Rimac Technology objasnio je inženjersku složenost sklopa baterije u hiper sportskom automobilu Rimac Nevera, pokazavši da je ne samo hemija baterije, već i sve ostalo što je povezano sa ovim "čudovištem" od 1,4 MV (oko 2.000 konjskih snaga) izuzetno važno za performanse automobila.

Dr Gerfrid Jungmajer sa istraživačkog instituta Joanneum u Gracu, koji 30 godina dugo iskustvo u ovoj oblasti zaključio je da je električni automobil, bez obzira na sve okolnosti koje utiču na zagađenje, mnogo ekološkiji od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kada je reč o reciklaži, direktor Tojote Srbija Robert Lukić kazao je da us iskorišćene baterije toliko retke da ih u Srbiji ne vredi rastavljati, pa se vraćaju u fabriku, gde Tojota ima moderan pogon za reciklažu baterija.

Robert Dominko sa Nacionalnog instituta za hemiju u Ljubljani predstavio jedan od najboljih svetskih instituta za istraživanje tehnologije baterija u svetu i njihove aktuelne projekte.

Prema njegovim rečima, razvoj baterijskih ćelija je tek počeo. On je najavio da će uskoro biti izgrađen Battery Center u Sloveniji, gde će takođe moći da sprovode primenjena istraživanja za klijente, a sredstva za njegovu izgradnju su već obezbeđena.

- Ovo će biti veliki napredak u istraživanju baterija za ceo region i šire - rekao je Dominko.


- To ide uz drugačiju hemijsku strukturu baterija, koje naravno imaju svoje prednosti i mane. Međutim, svaka hemija je dobra za nešto. Ovo je velika stvar za Srbiju i želimo da ovaj projekat u Subotici bude uspešan i da čvrsto usidri Srbiju na baterijskoj mapi sveta - naveo je Mikać.

Zaključak konferencije je da živimo u regionu sa izuzetno jakim baterijama, ali da su nam potrebni veća integracija zemalja u regionu i državnu pomoć, jer će u damping američkoj politici koju je nedavno usvojila Bajdenova administracija Evropska industrija baterija teško opstati, a mi u razvojnom smislu već zaostajemo za razvijenim baterijskim zemljama za desetak godina.

- Međutim, uz odlično slovenačko znanje iz oblasti hemije, Hrvate i Rimca sa odličnim inženjeringom, srpsku tradiciju u proizvodnji baterija i prirodne resurse i proizvodnju baterija, i Mađare koji su najveći proizvođač Baerovih ćelija, te uz njihovu međusovnu saradnju, ovaj region bi mogao postati daleko najveći i najuspešniji baterijski region, barem u Evropi, ako ne i šire - zaključeno je na prvoj regionalnoj baterijskoj konferenciji.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.