NavMenu

Black Horse promovisao novitete na Sajmu automobila

Izvor: PR Petak, 24.03.2023. 12:53
Komentari
Podeli
Petar Miljković, direktor Black Horse FAS (Foto: Aleksandar Jovanović)Petar Miljković, direktor Black Horse FAS
EFB baterija – akumulator za standardna i start-stop vozila

U današnje vreme sve je više vozila koja su opremljena start-stop sistemom zbog čega se sve češće koristi EFB ili pojačana baterija koju je jedini domaći proizvođač akumulatora Black Horse FAS predstavio na Sajmu automobila.

Ko planira da vozi automobil duže od četiri godine i ima izdržljiviji akumulator može umesto standardne da kupi EFB ili pojačanu bateriju koja ima duži vek trajanja i pruža najmanje dva puta veći broj startovanja motora. Reč je o bateriji koja je namenjena najčešće vozilima sa start-stop sistemom, ali može da se koristi i za uobičajene automobile. Takođe, EFB baterija je povoljnija zamena za AGM akumulator.

Na start-stop vozilima uobičajeni akumulatori ne mogu ni da se instaliraju, a kamoli da rade. Zato se sve češće koriste EFB baterije koje su namenjene za putničke automobile kapaciteta do 100 amper-sati. Iako su skuplje od standardnih akumulatora, prednost EFB baterija je to što mogu rade i na start-stop vozilima, ali i na automobilima koji nemaju takav sistem paljenja i gašenja. AGM baterije su ubedljivo najskuplje pa se najčešće radi o fabrički ugrađenim akumulatorima.

- U principu u nova start-stop vozila, naročito skuplja, se ugrađuju AGM baterije, ali nakon prve eksploatacije od tri-četiri godine više nije potrebno ugrađivati tako skupe baterije kao AGM. EFB baterije su kompromis između standardnih baterija i AGM-a i sasvim dobro funkcionišu i na vozilima koja nemaju smart sisteme punjenja – objašnjava Petar Miljković, direktor Black Horse FAS, kompanije koja je jedini domaći proizvođač akumulatora.

Na Sajmu automobila Black Horse FAS je predstavio svoju EFB bateriju kao nov proizvod na domaćem tržištu.

- Čekali smo da dobijemo sertifikat da taj proizvod pustimo na naše tržište iako ga pod privatnim brendom već duže vreme prodajemo na inostranim tržištima. Uradili smo dodatna poboljšanja i napravili seriju koja promovišemo na Sajmu automobila i krećemo sa prodajom – ističe Miljković.


(Foto: Aleksandar Jovanović)
EFB baterija daje 75.000-80.000 startovanja motora

Najveća razlika između standardnih, EFB i AGM baterija ogleda se u radnom veku.

- U prosečnom životu standardne baterije čiji je garantni period dve do tri godine predviđeno je da daje struju kratkog napona 30.000 do 35.000 puta što kada saberete broj dana u godini dobijete ukupno oko 1.000 dana. Praktično, automobil možete da upalite 30 puta na dan što je ozbiljno opterećenje za automobile koji se često koriste. Toliko akumulator može da da struje, nakon toga kapacitet pada i više ne može da startuje vozilo – naglašava Miljković.

S druge strane, EFB baterije se koriste najčešće za start-stop vozila koja se gase na svakom semaforu pa je broj startovanja daleko veći nego kod uobičajenih automobila.

Upravo zato su potrebne baterije sa poboljšanim kapacitetom i sa produženim odloženim padom kapaciteta tako da moraju da daju 75.000-80.000 paljenja. Znači, to je duplo više nego standardna baterija. AGM baterije mogu da izdrže čak 130.000-140.000 paljenja, ali su naravno daleko skuplje. Tako da je sve stvar kompromisa – analizira Miljković.

Kako kaže, cena i kvalitet EFB Black Horse baterije su u izbalansiranom odnosu.

- Dobijate siguran proizvod sa tradicijom dugom više od 70 godina i dobro pokrivenom servisnom mrežom. Naša EFB baterija nije ni najjeftinija ni najskuplja, ali garantuje da će vršiti posao onako kako je deklarisano – navodi Miljković.


(Foto: Aleksandar Jovanović)
Možemo i sami da menjamo EFB bateriju

Poput standardnog akumulatora i EFB bateriju možemo sami da postavimo u automobil u većini slučajeva.

- S tim što na pojedinim vozilima nije baš toliko jednostavno zameniti EFB bateriju. Svakako bi trebalo raspitati se kod prodavca da li automobil ima takozvani "smart charging" i softver koji radi adaptivno punjenje akumulatora – savetuje Miljković.

Inače, Black Horse se poslednjih godina vratio na tržište bivše Jugoslavije i okolnih zemalja.

- Izvozimo u Severnu Makedoniju, Crnu Goru, BiH, Poljsku, Italiju, zemlje EU i Rusiju koja je bila naše glavno tržište. Ove godine napravili smo veliki pomak u broju servisa sa kojima imamo potpisane ugovore i koji su sada naši zvanični ovlašćeni serviseri na teritoriji čitave Srbije. Tako da nema regiona u Srbiji koji nije pokriven našom servisnom mrežom – apostrofira Miljković.


(Foto: Aleksandar Jovanović)
Uskoro proizvodnja novih tipova baterija

Pored EFB baterije uskoro bi na tržištu mogli da se nađu i noviji tipovi baterija.

- Cilj nam je da u toku ove godine uradimo određene inovacije koje će nam pomoći da budemo još konkurentniji na evropskom tržištu što će nam podići kvalitet proizvoda i omogućiti da proizvodimo još novije tipove baterija. Na primer, "standby" ili "deep cycle" baterije koje se sve više traže i odnose na aplikacije od baznih stanica do solarnih elektrana – najavljuje Miljković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.05.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Projekat iz Srbije osvojio nagradu EBRD za održivost

Projekat "Infrastruktura za budućnost", kojim je Vlada Srbije kroz Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvo za javna ulaganja aplicirala kod Evropske banke za obnovu i razvoj, EBRD za proširenje Naučno – tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, ali i za izgradnju novog u Kruševcu, kao i za BIO4 projekat, dobio je srebrnu nagradu za održivost na godišnjem sastanku EBRD-a, održanom u Jerevanu prošle nedelje.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.