NavMenu

Trostruko skuplja taksa za gradnju stanova u centru Niša

Izvor: Beta Četvrtak, 23.03.2023. 18:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Nadoknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta koja se plaća prilikom gradnje stanova, za one koji se odluče da grade u centru Niša ubuduće će biti tri puta veća, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada Niša.

Investitori će za gradnju stanova u centu grada, sa obezbeđenim priključkom na toplovodnu mrežu, ubuduće plaćati 21.762 dinara, rekao je vršilac dužnosti načelnika Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković.

- Do sada su investitori koji su gradili stanove u prvoj zoni plaćali 7.700 dinara po kvadratu, a u drugoj zoni 7.200 dinara. Sada su te zone spojene u jednu zonu, shodno spajanju zona za plaćanje poreza na imovinu koje je uradila lokalna poreska administracija i za nju važi doprinos od 21.762 dinara - izjavio je Zdravković.

On je kazao da su doprinosi za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u drugoj zoni sada 7.500 dinara po kvadratu, a bili su 6.500 dinara.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je grad nekoliko puta uvećao nadoknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta kako bi "maksimalno odbio investitore koji žele da grade u centru grada".


- Ukoliko je neko spreman da plati tu cenu za gradnju u centru grada, koja je nekoliko puta veća nego li na području opštine Pantelej ili Palilule, u redu neka plati - istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da grad sa Komisijom za planove razmatra način kako da stane na put investitorima koji garaže, nakon dobijanja upotrebne dozvole, prevaraju u lokale.

Sotirovski je kazala da se na taj način izigraju i zakon i grad i navela primer Novog Sada koji je odlučio da za svaku garažu pretvorenu u lokal kazni investitora sa dva miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.