NavMenu

Mali sa misijom MMF-a: Srpske finansije stabilne, javni dug pod kontrolom

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.03.2023. 18:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)Ilustracija
Srpske javne finansije su stabilne, javni dug je u potpunosti pod kontrolom, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana koja je počela danas.

On je dodao da je prvi kvartal završen sa pozitivnim indikatorima i da je Srbija nastavila da raste uprkos svim izazovima.

Sumirajući prethodnu godinu, kao i prvi kvartal ove godine, ministar je preneo da je zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija i istorijski niska stopa nezaposlenosti.

Donal Mekgetigen koji predvodi misiju MMF-a u Srbiji, rekao je da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije koje doprinose daljem privrednom rastu.

Mali i Mekgetigen su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru, a Mali je istakao da je u toj oblasti dosta urađeno u poslednjih nekoliko meseci, te da Srbiju očekuju velike investicije u ovaj sektor u narednim godinama, prenosi sajt Vlade Srbije.

On je predočio da se, pored velikih investicija, radi i na planu za strateško restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, kako u narednim godinama to preduzeće ne bi predstavljalo fiskalni rizik za budžet.

Prema njegovim rečima, danas može da se konstatuje da tokom zimske sezone nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano, kao i da je i produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih 12 meseci.

On je naglasio da je Srbija na dobrom putu što se tiče ciljeva u oblasti energetike iz aktuelnog aranžmana.

Mali je, kada je reč o stanju u budžetu, naveo da su pokrivene potrebe za finansiranjem budžeta za ovu godinu, uz napomenu da zbog globalnih izazova imamo prostora, odnosno takozvane "bafere" u budžetu, u slučaju da je potrebno da država na neki način reaguje.

On je ukazao na to da se trenutno bavi 2024. godinom u smislu finansiranja budućih obaveza, ali i da je namera Vlade da se nastavi sa velikim ulaganjima u javne investicije, naglasivši da je najvažnije da se u tom smislu nađu novi izvori rasta.


Takođe, Mali je rekao da proces transformacije i modernizacije Poreske uprave odlično napreduje, kao i da će ta uprava uskoro dobiti novu zgradu, uz podsećanje da su uspešno završeni projekti nove e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da će privrednicima biti omogućen brži povraćaj PDV-a.

Kada je reč o carini, dodao je da se trenutno radi na projektu e-otpremnica.

Sagovornici su razgovarali i o napretku projekta "Iskra", koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada, i napomenuo da je ispunjen jedan od ciljeva programa koji se tiče uključivanja sektora obrazovanja, sa preko 1.800 ustanova u sistemu.

Stend-baj aranžman odobren je Srbiji 19. decembra 2022. godine, a ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 4. aprila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Energija, Finansije

EPS uvozi struju gotovo besplatno - Zašto je u Evropi cena električne energije otišla u minus?

U nedelju u 10 sati 1 MW električne energije na našem tržištu u veleprodaji koštao je, verovali ili ne, svega 12 evrocenti. U nekim evropskim zemljama cene struje su čak otišle u negativnu zonu. Na primer, u Holandiji prošlog vikenda elektrodistribucija je plaćala domaćinstvima da potroše njenu struju. Oko 190.000 domaćinstva koja imaju fleksibilne ugovore o snabdevanju strujom, sa dinamičnim određivanjem cene, u nedelju između

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.