NavMenu

Evropski savet za inovacije - Budžet za inovatore 10 mlrd EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.03.2023. 14:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)Ilustracija
Evropski savet za inovacije (EIC) predstavlja jednog od najvećih investitora u inovativne tehnologije sa budžetom od preko 10 mlrd EUR u narednih par godina! Ova sredstva namenjena su inovatorima koji se bave novim tehnologijama bilo gde da se nalaze u Evropi, uključujući i Srbiju, poruka je Prvog regionalnog info dana EIC, koji je održan u Beogradu, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Događaj je bio jedinstvena prilika za inovativne startapove i MSP iz Srbije i regiona da direktno od predstavnika Saveta, kao i stručnjaka Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EISMEA), dobiju važne informacije o izvorima finansiranja koji su im na raspolaganju i procesu apliciranja za sredstva EU, razmene iskustva sa uspešnim grantistima i nauče više o tehnici predsatavljanja ideja.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milun Trivunac kaže da je istraživanje PKS pokazalo da kompanije koje koriste inovacije, svakodnevno investiraju u nove tehnologije i koriste kreativnost zaposlenih, postižu mnogo bolje rezultate, višu produktivnost i veći rast.

- Kada smo danas diskutovali o potencijalima koje EIC daje istraživačima, inovatorima i manjim kompanijama, mi smo pričali o pripremi Srbije da postane punopravni član EU - rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Keit Sekvira direktor EIC Odbora očekuje da će biti mnogo kompanija i mnogo inovatora iz Srbije koji će se prijaviti na program Saveta Akcelerator. To je jedan od instrumenta, namenjen razvoju i unapređenju revolucionarnih inovacija, koje imaju potencijal da stvore nova tržišta ili da dovedu do promena na postojećim.

Pomoćnik ministra za nauku, tehološki razvoj i inovacije Vladimir Radovanović predočio je da više od 42.000 ljudi radi u sektoru tehnologija u Srbiji.

- Svake godine diplomira više od 3.000 inženjera. Imamo 44 specijaliizovana IT kursa u srednjim školama i programiranje je obavezan predmet za sve učenike koji imaju više od 11 godina. Takođe, imamo i programe veštačke inteligencije u našem višem obrazovnom sistemu - navodi Radovanović.

Šef operacije delegacije EU u Srbiji Martin Klauke smatra da niko više ne sumnja da je inovacija u srcu kreativne kompeticije, kreiranja poslova i imanja potrebnog znanja za izlazak u susret izazovima našeg vremena u području digitalne transformacije.

- Zbog toga je ova tema visoko na agendi EU u smislu finansiranja - rekao je Klauke i dodao da su "podržali inovacione fondove od samog početka, pre više od 10 godina sa 47 mil EUR, i sa preko 1.000 projekata", navodi se na sjatu PKS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.