NavMenu

Profesor Đan Marija Gros Pjetro održao predavanje na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

Izvor: PR Četvrtak, 23.03.2023. 11:01
Komentari
Podeli
Profesor Đan Marija Gros Pjetro (Foto: Ekonomski fakultet)Profesor Đan Marija Gros Pjetro
Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu profesor Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro), predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo održao je ekskluzivno predavanje na temu "Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana".

Na predavanju kome su prisustvovali poslovni partneri, profesori, studenti i predstavnici medija, profesor Gros Pjetro predstavio je svoja viđenja aktuelne situacije na svetskom i evropskom bankarskom tržištu, kao i ekonomske perspektive država Zapadnog Balkana, uz osvrt na važnost daljeg osnaživanja i razvoja regiona, njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

Profesor Gros Pjetro ukazao je da se pored kratkoročnih neizvesnosti, očekuje snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, uz predviđanje da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija.

U bankarskom sektoru regiona, očekuje da će uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste blažim tempom uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

Profesor Gros Pjetro je bio deo zvanične italijanske delegacije, što potvrđuje snažnu posvećenost Intesa Sanpaolo grupe Srbiji. Poslovno-naučni forum Srbija-Italija, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.05.2023.  |  Energija

Od 6.000 do 8.000 EUR potrebno domaćinstvu za sistem solarnih panela, ali kolika je ušteda i kad se uloženo vrati

Broj kupaca-proizvođača električne energije, takozvanih prozjumera, u Srbiji evidentno raste. Za samo godinu dana, od kada je u Srbiji registrovan prvi kupac-proizvođač električne energije, koji preko solarnih panela proizvodi struju za ličnu upotrebu, njihov broj premašio je 1.300. Najveći broj prozjumera čine domaćinstva, koja na taj način smanjuju račune za utrošenu energiju. Za prosečno domaćinstvo dovoljno je između 6.000 i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.