Izvor: eKapija | Utorak, 15.03.2011.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cilj veći standard i manja nezaposlenost - Prioriteti Vlade ostaju nepromenjeni

Mirko Cvetković (Foto: b)

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković rekao je juče da će prioriteti izvršne vlasti ostati nepromenjeni i istakao da u narednih godinu dana pred Vladom stoji najveći izazov, a to je svakodnevni intenzivan rad na smanjenju nezaposlenosti i povećanju životnog standarda građana.

Cvetković je, predstavljajući program rekonstruisane Vlade u Skupštini Srbije, poručio da Vlada neće žaliti truda kako bi uspela u ostvarenju cilja da građani naše zemlje žive bolje, saopšteno je na Vladinom sajtu.

On je, podsećajući na ekonomsku krizu u svetu, ukazao na to da je Vlada u takvim, po svetskim merilima u izuzetno nepovoljnim uslovima, svojim merama uspela da minimalizuje posledice krize po privredu zemlje i da očuva stabilnost.

- Vlada ostaje dosledna u borbi za ostvarivanje principa na kojima je formirana - naglasio je Cvetković, uz poruku da će kao premijer učiniti sve da ona u narednom periodu bude još jedinstvenija, da radi i deluje kao tim i da brzo reaguje na potrebe i probleme građana.

Prema njegovim rečima, Srbija je u evropskim integracijama prešla ogroman put zahvaljujući izuzetnim naporima svih institucija, ali u prvom redu građana Srbije.

- Zbog toga građani imaju pravo da kritikuju, da budu nezadovoljni, a mi smo ti koji sve kritike treba da prime, istrpe i svoj rad učine boljim i efikasnijim - naveo je Cvetković.

- Zbog toga ću se lično potruditi da uvedem nultu toleranciju za nerad i sve ono što iskače iz zacrtane zajedničke politike.

Svi članovi ove Vlade, kako je istakao, moraće od danas da budu još odgovorniji u svom radu, skromniji u svom držanju, vredniji u cilju postizanja rezultata, sa još više sluha za potrebe građana zbog kojih se nalaze tu gde jesu.

On je saopštio da će interes građana i rešavanje njihovih problema biti više nego do sada vrhunski prioritet za svakog člana Vlade.

- Vlada je pokazala da ima hrabrosti da donosi teške odluke koje su u interesu građana - napomenuo je Cvetković i dodao da će takve odluke Vlada i ubuduće donositi.

- Uveren sam da članovi Vlade koje predlažem imaju potrebno znanje, energiju i odgovornost da obave veliki posao koji je pred nama i ostvare ciljeve koji su u interesu svih.

On je naveo da će Vlada do kraja mandata realizovati sistemske mere kojima će se dugoročno povećati zaposlenost i životni standard svih građana Srbije, ali i preduzeti operativne mere koje će u kratkom roku dovesti do olakšanja aktuelnih teškoća najugroženijih slojeva stanovništva i do poboljšanja života građana.

Vlada će sprovesti mere ekonomske politike koje će omogućiti snabdevanje osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane i povećanje zaposlenosti kroz nove oblike podsticaja za otvaranje radnih mesta.

Takođe, Cvetković je najavio dalje smanjenje javne potrošnje, veća ulaganja u poljoprivredu, osnivanje Razvojne banke, privlačenje novih investicija kroz unapređenje poslovnog ambijenta i ravnomerni regionalni razvoj.

Premijer je izdvojio punopravno članstvo u Evropskoj uniji kao istorijski cilj, a dobijanje statusa kandidata kao neophodni i najvažniji uslov na putu ostvarenja tog cilja, od suštinskog interesa za Srbiju i sve njene građane.

Prema njegovim rečima, uspešno okončanje planiranih reformskih procesa do kraja godine omogućiće da naša zemlja suštinski unapredi pravni poredak i privredne sisteme i da dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU, čime će ispuniti najvažniji zadatak koji su pred nju postavili građani.

Vlada je odlučna i dosledna u stavu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, naglasio je on, uz napomenu da Vlada preduzima sve raspoložive diplomatske aktivnosti za očuvanje pokrajine u sastavu Srbije.

Cvetković je rekao da će Vlada i ubuduće odgovorno i predano biti posvećena očuvanju Kosova i Metohije unutar Srbije, rukovođena Ustavom i odlukama Skupštine.

Mirko Cvetković (Foto: b)

On je saopštio da će Vlada nastaviti da striktno poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući saradnju sa Haškim tribunalom, i naglasio da je Srbija potpuno posvećena uspešnom okončanju saradnje sa ovim sudom, što uključuje izručenje preostala dva begunca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Poslanici Skupštine Srbije su juče izabrali predložene članove kabineta Mirka Cvetkovića, čime će biti završena rekonstrukcija Vlade Srbije koja će imati 17 ministarstava i 21 člana.

Prema predlogu, predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković će uz tu funkciju voditi i Ministarstvo finansija.

Za prvog potpredsednika-zamenika predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova izabran je Ivica Dačić, a za potpredsednike Vlade su predloženi Božidar Đelić, Jovan Krkobabić i Verica Kalanović.

Za ministra odbrane izabran je Dragan Šutanovac, a za ministra spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Snežana Malović je izabran za ministarku pravde, za ministarku omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, a za ministra za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede izabran je Dušan Petrović, za ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, za ministra infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić, a Žarko Obradović je izabran za ministra prosvete i nauke.

Milan Marković je izabran za ministra za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, za ministra zdravlja Zoran Stanković, a Oliver Dulić za ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Prema predlogu, ministar za Kosovo i Metohiju biće Goran Bogdanović, dok je za ministra bez portfelja izabran Sulejman Ugljanin.

Predrag Marković je izabran za ministra kulture, informisanja i informacionog društva, dok je Srđan Srećković ministar vera i dijaspore.

Firme:
Vlada Republike Srbije Beograd
Ministarstvo finansija Republike Srbije
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije
Ministarstvo pravde Republike Srbije
Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije
Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije
Ministarstvo privrede Republike Srbije
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije
Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Beograd
Ministarstvo bez portfelja Republike Srbije
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije
Tagovi:
Mirko Cvetković
smanjenje nezaposlenosti
povećanje životnog standarda građana
rekonstruisana Vlada
program Vlade
smanjenje javne potrošnje
ulaganja u poljoprivredu
Razvojna banka Srbije
Haški tribunal
Ratko Mladić
Goran Hadžić
zamenici Vlade
Ivica Dačić
Božidar Đelić
Jovan Krkobabić
Verica Kalanović
Dragan Šutanovac
Vuk Jeremić
Snežana Malović
Snežana Samardžić Marković
Rasim Ljajić
Dušan Petrović
Nebojša Ćirić
Milutin Mrkonjić
Žarko Obradović
Milan Marković
Zoran Stanković
Oliver Dulić
Goran Bogdanović
Sulejman Ugljanin
Predrag Marković
Srđan Srećković
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.