NavMenu

Šta donose najavljene izmene zakona o boravku i zapošljavanju stranaca?

Izvor: eKapija+ Sreda, 22.03.2023. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija


Jedinstvena radna dozvola

– Jedna od važnijih izmena jeste elektronsko podnošenje zahteva za privremeni boravak i zahteva za radnu dozvolu, o kojima bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP RS) odlučivalo u roku od 15 dana. Jedinstveni elektronski postupak podrazumeva da MUP RS, po zahtevu, izdaje jedinstvenu dozvolu za privremeni boravak i rad (do tri godine, uz mogućnost produžavanja na isti period). Novina je što će pored zaposlenih, i poslodavac moći da podnese zahtev za dobijanje jedinstvene radne dozvole.

Izmena zakona je predviđena kako bi se dva postupka: postupak za odobrenje privremenog boravka i postupak za izdavanje radne dozvole – spojila u jedan postupak koji bi se vodio u celosti pred MUP-om. I u važećoj verziji zakona je postojala mogućnost da se postupak vodi na ovaj način, ali to nije zaživelo u praksi, tako da je cilj izmena da se omogući implementacija ovog rešenja.


Privremeni boravak

– Preciziran je period kada stranac podnosi zahtev za odobrenje privremenog boravka u odnosu na period koji je duži od 90 dana od dana ulaska. U tom smislu, član se dopunjuje periodom boravka koji je određen međunarodnim ugovorom, kao i periodom roka važenja vize za duži boravak, u kom stranac može podneti blagovremeni zahtev za odobrenje privremenog boravka. Takođe, Vlada Srbije može doneti akt kojim će se odrediti dodatne kategorije stranaca kojima će se odobriti privremeni boravak. Izmenama je predviđena i mogućnost odobravanja privremenog boravka po svim osnovima na period do 3 godine, uz mogućnost produžavanja na isti period (umesto dosadašnje jedne godine, uz mogućnost produžavanja na isti period). Izmena se, takođe, ogleda u tome da se strancima sa odobrenim stalnim nastanjenjem u Srbiji daje mogućnost slobodnog zapošljavanja, ukidanjem obaveze u pogledu pribavljanja lične radne dozvole. Predloženom izmenom se predviđa i olakšana procedura za određene kategorije stranaca koji podnose zahtev za odobrenje privremenog boravka u Srbiji, i to da dokaz o sredstvima za izdržavanje i dokaz o zdravstvenom osiguranju tokom planiranog boravka u Srbiji ne podnosi stranac koji podnosi zahtev po osnovu zapošljavanja.

Pravo na rad nezavisno od jedinstvene dozvole

– Izmenama je otklonjena dilema da li pojedina kategorija stranaca može da obavlja rad i bez jedinstvene radne dozvole. Eksplicitno je predviđeno da stranac može da obavlja rad u Srbiji ukoliko mu je odobren privremeni boravak po osnovu vlasništva nepokretnosti u Srbiji, kao i stranac kome je odobren privremeni boravak po osnovu spajanja porodice sa državljaninom Srbije. Isto pravo uživaju i stranci koji imaju odobren privremeni boravak po osnovu studiranja, naučnoistraživačkog rada, volontiranja itd.

Stalno nastanjenje

– Izmenama i dopunama predloženo je da se stalno nastanjenje može odobriti strancu nakon isteka 3 godine neprekidnog boravka na teritoriji Srbije (umesto dosadašnjih 5). Uvodi se i poseban osnov za odobrenje stalnog nastanjenja: srpsko poreklo stranca, na osnovu kojeg se strancu može odobriti stalno nastanjenje, nezavisno od uslova bilo kakvog boravka na teritoriji Srbije.

Na primer, ako je strancu odobren privremeni boravak u Srbiji radi obavljanja naučnoistraživačkog rada, on će po tom osnovu imati, istovremeno, i pravo na boravak i pravo na rad u Srbiji, odnosno, neće morati da pribavlja posebnu dozvolu za rad.


D viza

– Strancima kojima je za ulazak i rad u Srbiji potrebna viza D, ista će biti dovoljna kao osnov boravka i rada u periodu trajanja vize (180 dana), bez vođenja dvostruke procedure koja je do sada postojala.

Ako se ove izmene usvoje, stranac će samim pribavljanjem vize D, odmah po dolasku u Srbiju moći zakonito da radi u našoj zemlji. Drugim rečima, viza za duži boravak (viza D), izdata po osnovu zaposlenja, istovremeno bi predstavljala i boravišnu, i radnu dozvolu, u periodu važenja vize.


Biometrijski dokument

– Novina jeste u tome što će se odobreni privremeni boravak i jedinstvena dozvola izdavati u vidu biometrijskog dokumenta, čime se zamenjuje nalepnica privremenog boravka koja se utiskuje u putnu ispravu stranca.

Novčane kazne prema strancima

– Predloženim izmenama, pooštrene su novčane kazne ukoliko stranci borave u Srbiji suprotno zakonskim pravilima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.