NavMenu

Država povezuje luku Prahovo sa rumunskom granicom i budućim Dunavskim koridorom - Negotin dobija brzi put sa četiri trake i tri mosta

Izvor: eKapija Sreda, 22.03.2023. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: IPSI/pregledna karta, screenshot)
Javno preduzeće Putevi Srbije podneli su resornom ministarstvu zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta fazne izgradnje brze saobraćajnice - državnog puta IB reda od čvora Dušanovac do kraja KO Prahovo i rekonstrukciju delova državnih puteva IIA reda br. 168 i IIB reda br. 400 u KO Dušanovac i KO Prahovo na teritoriji opštine Negotin.

Kako se navodi u dokumentu koji je izradio Institut za istraživanje i projektovanje saobraćajne infrastrukture (IPSI), profil puta je takav da može da prihvati očekivani porast prosečnog godišnjeg dnevnog saobraćaja iz smera industrijsko-poslovne zone Prahova i graničnog prelaza Kusjak (granica sa Rumunijom).

Trasa puta sa računskom brzinom van naselja od 80 km/h i 50 km/h unutar naselja, predviđena je u dužini od 12.7 km i podeljena je na 4 deonice.

Planirani početak puta nalazi se u čvoru Dušanovac na državnom putu IB reda br. 35 kod km 56+127.

U Studiji se dodaje da je za državni put 35 izrađena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brzih saobraćajnica IB reda na pravcima Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka (Đerdapski koridor, nastavak Dunavskog koridora) i Kladovo-Negotin.

Ovim generalnim projektom se planira proširenje državnog puta 35 u zoni čvora Dušanovac na dve kolovozne trake širine po 7.5 m razdvojene razdelnim ostrvom širine 2 m, kao i rekonstrukcija čvora Dušanovac u denivelisanu raskrsnicu tipa "poludetelina", a planom detaljne regulacije predviđa se proširenje postojećeg profila državnog puta 168 na četiri saobraćajne trake.

Kraj trase je na km 12+685.73, na granici KO Prahovo i KO Radujevac.

Na prvoj deonici od čvora Dušanovac do raskrsnice na ulazu u naselje Prahovo profil puta činiće dve kolovozne trake sa po dve saobraćajne trake u svakom smeru (širina kolovoza 2x7 m, širina razdelnog ostrva 2 m), a od raskrsnice u planu je širina kolovoza 2x6.5 m. Od km 8+753.05 do km 9+422.39 u planu su dve saobraćajne trake od po 3.5 m, a u poslednoj deonici do granice KO Prahovo i KO Radujevac profil puta činiće jedna kolovozna traka sa 3 saobraćajne trake.


U planu su i pešačke i biciklističke površine u zoni naseljenog mesta Prahovo.

Takođe, od saobraćajnog čvora Dušanovac do granice opština Prahovo i Radujevac, predviđena je izgradnja tri mosta - preko izlivne rampe denivelisanog ukrštaja Kusjak, preko pruge Niš - Crveni Krst – Zaječar – Prahovo Pristanište i preko industrijskog koloseka Elixir Prahovo.

Planirani vek trajanja predmetnog koridora je 20 godina.


B. P.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Novi auto-putevi

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.