NavMenu

Uvezena inflacija i kod nas pogurala poskupljenja hrane

Izvor: Novosti Sreda, 22.03.2023. 09:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Alexas_Fotos)Ilustracija
Od kada su vrtoglavo počele da rastu, nije bilo dana da prodavci u marketima ne odštampaju novu cenu.

Stručnjaci, nažalost, predviđaju da će se taj trend nastaviti, a to će dodatno pogoditi najveći deo stanovništva naše zemlje, ukoliko znamo da je srpski standard značajno ispod proseka Evropske unije, odakle uvozimo ovu inflaciju. Na sve ovo treba dodati i za naše uslove previsoke trgovačke marže.

Poslednji, zvanični, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su potrošačke cene u februaru 2023. povećane za 16,1%, dok su u poređenju sa decembrom prošle godine veće za 2,8%. Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, u proseku su povećane za 1,4%.

- Imamo trend porasta cena hrane svuda u svetu - objašnjava Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS.

- Cene su naročito visoke u privredi Srbije. Kod nas to dodatno gura inflacija. Prema poslednjim merenjima ona je 16%, što je duplo više nego u, recimo, Nemačkoj. U Srbiji hrana i piće, u potrošačkoj korpi, učestvuju sa 50, dok je u Nemačkoj to 15%. To je mnogo više u Srbiji nego što je prosek u Evropi. Sigurno je da će cene nastaviti da rastu i da ćemo imati inflaciju na sličnom nivou kao prošle godine. To je razlog slabljenja kupovne moći stanovništva, što otežava kućne budžete. Smanjuje tražnju za drugim proizvodima.

Kada se gledaju apsolutne cene, u regionu smo među najnižima. U EU većina cena je veća, ali neznačajno. Možda kod pojedinih proizvoda do 10%, smatra Stanić.

- Na kraju, to ne možemo da poredimo, jer je u Nemačkoj standard daleko od našeg i minimalna cena rada je pet puta veća nego u Srbiji - govori Stanić i dodaje da je sa druge strane, Amerika mnogo veće tržište po snazi od evropskog, a kod njih je hrana skuplja nego u EU. Ali odeća, tehnika, telefoni i kompjuteri značajno su jeftiniji nego kod nas. Isto je i sa sredstvima za ličnu higijenu i hemiju, koje su takođe mnogo jeftinija nego u Srbiji.

Kako objašnjava Stanić, ne treba zaboraviti, da kada govorimo o ceni hrane u Nemačkoj, da oni imaju dobre subvencije i to sve utiče na konkurentnost.

Ekonomista Dragovan Milićević smatra da je hrana skupa svuda u svetu.

- Imamo situaciju da je Evropska centralna banka emitovala nekoliko hiljada milijardi evra, u roku od godinu dana, onda je tu bila korona i sad energetska kriza koja je pogodila Evropu u proizvodnji hrane - objašnjava Milićević.

- Poskupljenje hrane je strašno kod nas. I do 80% kod nekih proizvoda. EU ima drastično veće prosečne plate od nas. Iako je u Srbiji bio veliki rast novčane mase, kroz pomoć za vreme korone. Sad imamo realne okvire i pada potrošnja. Skoro 70% domaćinstava će stradati, jer imaju ukupna primanja manja od prosečne zarade u Srbiji. Medijalni dohodak nam je pedeset i nešto hiljada, a 50% njih prima ispod toga. U jednom momentu taj rast će stati, jer pada standard, a pada i potrošnja - naveo je Milićević


Svakodnevna promena

Cene u pojedinim trgovinskim lancima menjaju se iz dana u dan. Recimo, svinjski but sada košta oko 730 dinara za kilogram, a u januaru je bio 650. Ni jogurt nije ostao imun na poskupljenja, pa je sada litar oko 165, a prošlog leta je bio 135 dinara. Pavlaka je oborila rekord sa cenom iznad 90 dinara. Jaja su otišla na 240 dinara, za 10 komada, a organska idu i do 800.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.