NavMenu

Cilj da do 2030. godine u Beogradu bude 22% površina pod šumama - Radi se i Strategija upravljanja vodotokovima II reda

Izvor: eKapija Sreda, 22.03.2023. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nikola Aleksic/Unsplash)Ilustracija
Grad Beograd ima više od 30% zelenih površina, u koje se ubraja 16% urbanih i periurbanih šuma, kao i 14,6% zelenih površina. Cilj Sekretarijata za zaštitu životne sredine je da do 2030. godine 22% površina bude pod šumama.

Sekretarijat je izradio Strategiju pošumljavanja na osnovu koje je pošumio više od hiljadu hektara novog šumskog zemljišta sa preko 250.000 zasađenih šumskih sadnica i deset tona semena (žira), a takođe je zasađeno oko 5.000 drvorednih sadnica u drvoredima Beograda. Takođe, Strategiju pošumljavanja koriste druga javna preduzeća, koja u okviru svojih programa i nadležnosti vrše sadnju, navedeno je na sajtu Grada.

Pored težnje za povećanjem površina pod šumama, jedna od aktivnosti Sekretarijata jeste edukacija svih starosnih grupa i struktura stanovništva o važnosti poštovanja prirode, njene raznolikosti, očuvanja biodiverziteta, imovine grada i svih građana.

- Kako bi se postojeća šuma održala i razvijala na pravi način, potrebna joj je redovna stručna nega, ali i poštovanje pravila ponašanja u urbanoj šumi: ne ostavljam trag, ne palim vatru u šumi, koristim staze, ne uznemiravam životinje i učim o šumi - ističu.

U skladu sa svojim nadležnostima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je pristupio izradi Strategije upravljanja vodotocima II reda na teritoriji Beograda, kao strateškog dokumenta kojim se uređuje oblast održivog upravljanja.

Na teritoriji Beograda nalazi se blizu dve stotine vodotoka II reda. Strategija će biti osnov za određivanje i pripremu lokacija, kao i za izgradnju malih postrojenja za prečišćavanje, skladištenje i tretman voda.

Dodaje se i da je neophodno da se unapredi sistem za kontrolu zagađenja površinskih voda, ali i podizanje svesti o individualnoj odgovornosti svih građana o važnosti očuvanja kvaliteta voda, saopštili su iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.06.2023.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija planira da kupi Globaltel, čiji je vlasnik Pink medija grupa

Telekom Srbija planira da preuzme, odnosno kupi 100% udela u kompaniji Globaltel, čiji je većinski vlasnik Pink medija grupa Željka Mitrovića, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić. Lučić je za današnje izdanje nedeljnika NIN rekao da nije istina da da je kupovina mobilnog virtualnog operatera kompenzacija vlasniku televizije Pink za ukidanje rijalitija Zadruga na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ili

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.